Véletlenül milliárdos?

<p>Facebook. Démoni agyszülemény? A legnépszerűbb, intimitást mellőző szórakozási forma? Időrabló korhóbort? Valamennyi. S egyik sem.</p>

E jelenség – melyet cirka félmilliárdnyian használunk –, mint kereskedelmi cikk másodlagos a cselekményt illetően, nem erre fókuszál David Fincher (Hetedik, Játsz/ma, Harcosok klubja, Benjamin Button…) és Aaron Sorkin.

Sokkal inkább egy (fiktív) portrét vázolnának, melyet Ben Mezrich sikerkönyvéből hámoztak ki. A konspirációval, rivalizálással bolondított mozira Mark Zuckerberg (a hálózat atyja) csak legyintett, mondván, korántsem ilyen eseménydús az élete, találmánya születésének celluloidra másolásánál pedig el-elcsúszik a hangsúly, átszíneződnek annak körülményei. Sorkin, az intrikák nagymestere itt jegyezné meg: „nem az igazsághoz akartam hű lenni, hanem a sztorihoz.”

A planéta majdani legfiatalabb milliárdosa meg önmagához. Szerelmi bánatát sajátosan dolgozza fel, miközben részeg, dühös és ostoba. S blogol. Csajozni akar és barátokat szerezni. Valamint bekerülni a legmenőbb elitklubokba. Gyíkként boldogulni lehetetlen, ezért a fennálló struktúrába nem beágyazódni akar, hanem megkerülni azt a szent cél érdekében. Idegen tollakkal ékeskedő szarkánkat plágiummal vádolják meg, míg szörnyszülöttje elindul a maga világmegváltó útján…

Mindez több szálon fut, kettőzött visszatekintéssel megfestve. Sodró lendülettel, pörgő diskurzussal, sziporkázó szereplőkkel. Még a tiszavirág- életű fájlmegosztó (Napster) létrehozójának hüvelyében pöffeszkedő Justin Timberlake is ragyog! Fogékonyan rezdülnek a generális instruálására, aki sajátos elbeszélésmóddal mutatja be az ellentmondásos alakokat. Ugyanakkor nem magyaráz, s nem ítélkezik, szabadon hagyván több értelmezési lehetőséget is.

Trent Reznor és Atticus Ross kellemes szerzeményei fonódnak össze Jeff Cronenweth kiváló fényképezésével, teljessé téve az élményt. A fentieknek köszönhetően e slágerfilm ritkán látott pozitív kritikai visszhangra lelt a nagyvilágban. A Metacritic oldalán, a Rotten Tomatoes virtuális lapjain, a Rolling Stone hasábjain, de még Roger Ebert pennájának hegyén is jelesre vizsgázott. Hamarosan a zászlót bontó díjszezon mocsarában is megmérettetik. A többiről a világhálón értekezünk. „Keress meg a Facebookon!” (Kaszás Dávid)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?