Védekezés a hűség

AIDS jeligére: „Középiskolás fiú vagyok, szeretnék többet tudni erről a betegségről. Kérem, hogy írjon a tüneteiről is.”

Az AIDS a szervezet immunrendszerének betegsége, és főleg szexuális úton terjed. Leginkább a prostituáltak, a kábítószeresek, a homoszexuálisok és a válogatás nélkül szexuális kapcsolatot létesítő egyének terjesztik. Két stádiuma van: 1. A lappangási idő, mely 5–10 évig is tarthat. Ebben a fertőzöttségi szakaszban általában nincs tünet, az illető nem tudja magáról, hogy AIDS-es. Véletlenszerű orvosi vizsgálatból (vérvételből, nyálmintából stb.) derülhet ki a betegség. 2. A tüneti stádium vagy betegség szakasza. Tünetei: Erős hasmenés, lefogyás, a nyaki, hónalji, ágyéki nyirokmirigyek erősen megduzzadnak, kedvtelenség, fáradékonyság, rosszullétek, az állandó köhögés a tüdőgyulladás jele, bőrrák (Kaposi-szarkóma) stb. Terjedéséhez általában mind a nő, mind a férfi nemi szervének minimális hámsérülése elegendő, ahol a vírus a szervezet érrendszerébe kerülve szaporodni kezd, és tönkreteszi a szervezet védekező rendszerét. Nem terjed kézfogással, nyilvános helyeken (mozi, színház, villamos stb.), cseppfertőzéssel, uszodában stb. Védekezni ellene gumi óvszerrel és hűséggel lehet. Az AIDS-szel kapcsolatos kutatások ma is tartanak, mivel a betegség elleni gyógyszert még nem fedezték fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?