Varázslatok alufóliával

Az alufóliának nemcsak ételek készítésekor vesszük hasznát. Néhány ötlettel, tanáccsal szolgálunk, mi mindenre jó.
A hatalmas főzések, befőzések után kellemetlen munka vár a háziasszonyokra: a tűzhelytisztítás. A kifröcsögött zsírt, a ráégett lekvárt órákig sikálhatja az ember – sokszor eredménytelenül.

Az alufóliának nemcsak ételek készítésekor vesszük hasznát. Néhány ötlettel, tanáccsal szolgálunk, mi mindenre jó.

A hatalmas főzések, befőzések után kellemetlen munka vár a háziasszonyokra: a tűzhelytisztítás. A kifröcsögött zsírt, a ráégett lekvárt órákig sikálhatja az ember – sokszor eredménytelenül.

A felesleges munkától megkímélhetjük magunkat. Vegyük le a gáztűzhely lapjáról a rácsot, a lapra terítsünk alufóliát, jól nyomkodjuk az égők köré – vagy vágjuk ki –, majd helyezzük vissza a rácsot illetve a tartókat. Jöhet a főzés! Ha végeztünk, az alufóliát levesszük, összehajtogatjuk és eltesszük – következő használatig. A tűzhely tiszta marad.

A kelt tészta és piskóta nem ragad le a tepsiben, ha azt kibéleljük alufóliával. Még langyosan húzzuk le róla, mert ha a tészta teljesen kihűlt, nehezebben jön le.

A felvágott, a sajt, a kenyér tovább marad friss, ha alufóliába csomagoljuk.

Az alufólia tömítőként is megállja a helyét (a konyhaszekrény és a mosogató között, a fürdőszobában a mosdó és a fal közti rés eltüntetésére).

Hányszor vagyunk szorult helyzetben. Gyorsan be kell valami ajándékot csomagolni és nincs otthon díszes papír. Sebaj! Az alufóliát kissé összegyűrjük, és ebbe csomagoljuk az ajándékot.

A jégkocka lassabban olvad, ha alufóliával bélelt tálban tesszük az asztalra.

Az ezüstnemű nem feketedik meg, ha alufóliában tároljuk.

Mi van a lepel alatt?

Ütött-kopott szék, de kidobni nincs szívünk, mert még a nagypapa üldögélt rajta a kertben, és egyébként se futja újra. Meg aztán praktikus. Mivel rendelkezünk némi kézügyességgel meg nagy adag fantáziával, nem búslakodunk, hanem munkához látunk. Az összecsukható vasszék előkelő ülőalkalmatossággá változik. Olyan huzatot, amilyet az egyes számú képen látunk, mindenki meg tud varrni. Bármilyen – mosható – anyagból szép.

A másik megoldás (2. kép) még egyszerűbb: a szék támlájára párnát húzunk (csak három oldalát varrjuk össze, de kibéleljük szivaccsal, hogy kényelmesen hátradőlhessünk). Az ülőrészre rákötjük a párnát.

Terítő és kispárna

Ha heverőt akarunk vele letakarni, akkor a mérete 246x136 cm. 140 cm széles anyagból 2,5 métert veszünk. Lehet egyszínű vászon vagy vékony, műszálas szövet, a díszítéshez legalább 5 különböző színű fényes anyag kell. (3. kép) A vásznat kimossuk (mert összemehet), nedvesen kivasaljuk, a szélét behajtjuk, leférceljük.

Ezután négyrét hajtjuk és megtervezzük a takaró mintájának egynegyedét. (A mintákat kb. a szélétől 7 cm-re férceljük majd rá.) A takaró negyedével azonos méretű csomagolópapírt veszünk, és arra tervezzük meg, illetve rajzoljuk rá a mintát. A szélétől kb. 7 centiméterre 7 cm-es négyzeteket rajzolunk, egymástól 2 cm-re, különböző színűeket (amilyen színű anyagaink vannak), ez adja a keretet, és azután helyezzük el a többi mintát: háromszögeket, rombuszokat, romboidokat, téglalapokat. A geometriai ábrákat kiszínezzük (hogy jobban lássuk, milyen a színek összhatása), majd a kiszínezett ábrákat kivágjuk, és a papírminta alapján kiszabjuk a rátéteket (mindegyikből 4 darabot, a takaró 4 negyedére). Gombostűvel rátűzzük a selymet a vászonra, és ráférceljük. Géppel csak azután varrjuk rá, sűrű endlizéssel. A takarót kibéleljük (jobb lesz a tartása). A kispárna hasonlóképpen készül. Akinek van hozzá türelme, abroszt is varrhat ezzel a technikával.

Takargatnivaló

Különösen a régebbi házakban, lakásokban látni olyan tartóvasakat, csöveket, amelyek nélkül igazán meglenne az ember, de eltávolítani nem lehet, hiszen komoly feladatot töltenek be (pl. a gázvezeték csöve). A pozitív gondolkodást ilyen esetekben is gyakorolhatjuk, pl. ekképpen: milyen jó, hogy ott az a cső! Hanyagul rádobhatunk valamilyen lenge anyagot (lyukas függönyt), meg is csomózhatjuk, és ha a cső elég erős, függő virágcserepet is akaszthatunk rá. (4. kép)

A kopott asztalt se mutogatjuk szívesen. (5. kép) Erre is találunk megoldást, néhány méter átlátszó anyag formájában. Ráncolva terítjük az asztalra, a sarkoknál csomót kötünk rá. A lágyan aláhulló anyag jótékonyan takarja az asztal lábait. A függönyért se kell súlyos ezreket kiadni. Olcsó anyagot veszünk, olyan hoszszút, hogy a földre is jusson belőle. Még szebb hatást érünk el, ha egyszínű és mintás anyagot akasztunk egymás mellé. (Az anyag később bármire felhasználható.) (kopasz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?