„Vannak-e latrok az erdőben, Dimén uram?”

Árpád nagyfejedelem és népe a témája a negyedévenként megjelenő Gömörország folyóirat legutóbbi, 2007-es téli számának.
„Árpád, a VIII–IX.

Árpád nagyfejedelem és népe a témája a negyedévenként megjelenő Gömörország folyóirat legutóbbi, 2007-es téli számának.

„Árpád, a VIII–IX. század fordulójának legjelentősebb magyarja volt az, aki népünket ide, a Kárpátok medencéjébe vezette, aki itt »nagyúr«-ként a hét »úr«, azaz fejedelem »uruság«-ának, azaz törzsi hatalmának szövetségét megszilárdította, és megszervezte az új haza határainak a gyepűrendszeren alapuló védel?mét” – olvashatjuk a főszerkesztő, B. Kovács István vezércikkében, aki a témaválasztást pontosan megindokolja: „Napjainkban a hivatalos magyar művelő?déspolitika nem tartotta fontosnak, hogy a honfoglalást irányító, a későbbi ország alapjait lerakó, 1100 éve elhunyt Árpád nagyfejedelemről hivatalosan megemlékezzen. Jelen számunkkal az ő emléke előtt tisztelgünk.”

A honfoglaló magyarság régészeti kutatásának időszerű problémái a mai Szlovákia területén – ez a címe Nevizánszky Gábor tanulmányának. „Olyan gazdag és sokrétű leletanyaggal rendelkezünk, amely jellegét és dokumentációs színvonalát tekintve teljesen egyenrangú a Kárpát-medence más térségeivel” – írja a szerző, aki pontos leltárt nyújt a mai Szlovákia területén található, 114 honfoglalás kori lelőhelyről: ezek túlnyomó része az ország nyugati részén van, de keleten (Kassa, Bodrogszerdahely, Nagykövesd) sem hiányoznak a lelőhelyek. Az érdekes tanulmányt a sírleletekről készített rajzok sokasága illusztrálja.

„Sunt latrones in silvis, Domine Dimén?”, azaz „Vannak-e latrok az erdőben, Dimén uram?” – B. Kovács István Mikszáth Kálmántól vette kölcsön tanulmánya címét, s írásával a palócok nyomába ered, illetve arra próbál meg választ keresni, honnan is erednek a palócok, s mit is takar a nevük, felvonultatva és megvizsgálva mindazokat az elméleteket, amelyek a századok során születtek.

A fő téma mellett természetesen a további, megszokott rovatok is helyet kaptak a folyóiratban. A Futárszalonban a 100 éve született Szabó Gyula festő?mű?vész alakját idézi fel Sz. Haltenberger Kinga, s a művész hátrahagyott verseiből is közread a Gömörország néhányat.

A Gömör természeti öröksége sorozatban Gaál Lajos ezúttal a Dobsinai-jégbarlangba kalauzolja el az olvasókat. Az Emlékezetes írások rovat Fábry János (1830–1907) tanár emlékiratait adja közre. Tanítványai közé tartozott Mikszáth Kálmán is, aki nagy tisztelettel és elismeréssel írt róla. (m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?