Változások előtt a Mikszáth Emlékház

Szklabonya – A Nagy Palóc, Mikszáth Kálmán 156. születésnapján, január 16-án az író szülőfalujában tartotta kibővített vezetőségi ülését a tíz éve alakult, budapesti székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság.

Szklabonya – A Nagy Palóc, Mikszáth Kálmán 156. születésnapján, január 16-án az író szülőfalujában tartotta kibővített vezetőségi ülését a tíz éve alakult, budapesti székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság. A meghívott vendégek között volt a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatónője is, Jarábik Gabriella, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy a korábban a Kékkői Báb- és Játékmúzeumhoz tartozó Mikszáth Emlékház ez év január 1-jével hivatalosan is a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatósága alá került. – Nagyon örülök annak – kezdte Jarábik Gabriella –, hogy ezentúl mi kezelhetjük ezt a jobb sorsra érdemes emlékházat. Nemcsak az épületre, hanem a benne található, húsz évvel ezelőtt készült kiállításra is ráfér a felújítás. A mostaninál szakmailag is egy jobb szintű kiállítás elkészítését tervezzük. Nagyon örülök annak is, hogy ebben a régióban olyan emberekre akadtunk, mint Szklabonya polgármester asszonya, Irena Guttenová, aki mindenben felajánlotta a segítségét.

A továbbiakban Jarábik Gabriella egyebek között arról is szólt, hogy szeretnék megváltoztatni az emlékház nyitvatartási idejét, hogy a ház mindig, mindenkor nyitva álljon minden látogató előtt. – Már most felajánljuk a szlovákiai magyar tanulóknak – folytatta az igazgató aszszony –, hogy tervezzenek látogatásokat a Mikszáth Emlékházba, ahol lehet majd élő irodalomórát is tartani. Egy biztos, sok szép tervünk van a házzal, és bízunk benne, hogy pénz is lesz elképzeléseink megvalósítására. Reméljük, kisegít majd bennünket nemcsak a Szlovák Nemzeti Múzeum, hanem a kulturális minisztérium is, hiszen ez a múzeum a Szlovák Nemzeti Múzeum és így a kulturális tárca alá tartozik, és országos jelleggel bír. -bégyé-

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?