Üzenetek a Duna vizén át

fff
Párkány |

A Duna vizét állítja főszerepbe az a performance, melyet egy év szünet után újra megrendeznek Párkányban. Az AquaPhone érdekes zenei és irodalmi műsort is kínál. 

A Dunán átívelő performance a múltba tekint vissza, mikor még – a múlt század ötvenes éveinek elejéig – nem állt a Párkányt Esztergommal összekötő híd. Mivel a helyieknek nem volt lehetőségük a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal, barátokkal találkozni, esténként – szélcsendes időben – lementek a Dunához, és a folyóra suttogták üzenetüket. A folyó fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, áthidalva a távolságot és a mesterséges határokat. 
A performance gondolata, melyet egyébként idén 15. alkalommal valósítanak meg, a Svájcban élő, párkányi gyökerekkel rendelkező Frühauf házaspár ötletét követi. Idén a performance Erdős Virág budapesti költő, író, illetve Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger svájci zenészek közreműködésével jön létre. Erdős Virág szövege magyar, szlovák és német nyelven kel át a Dunán, ezt kísérik improvizációval a svájci zenészek csellón és klarinéton. A Duna vize ismét üzenetek hordozójává válik, azt az időszakot idézve, mikor az emberek nem tudtak találkozni, és emléket állítva a Duna két oldalán élők kapcsolattartási szándékának.
A kísérőprogram már vasárnap délután kezdődik és estig tart. Lesz irodalmi délután a Hídőr-házban, melyen a magyar és szlovák irodalom kapcsolatáról beszélget majd Erdős Virág költő, Eva And-rejčáková műfordító, újságíró, Jana Beňová író és Mészáros Tünde műfordító. A performance-t követően vetítik le Mattia Mura olasz rendező Reggeli a hídon című dokumentumfilmjét, amely párkányi és esztergomi átlagemberek történeteivel, identitáskérdésekkel, valamint a Mária Valéria híd hányatott sorsával foglalkozik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?