Üzenet a szépségről, az erőről, a barátságról

Novák Ferenc, a világhírű koreográfus táncban, dalban, zenében színpadra varázsolta a Dunát, a fél Európát összekötő hatalmas folyót. A Duna Rapszódia – Európa kék szalagja című műsor nyolc közép- és kelet-európai állam hagyományos kultúrájára épül.

Novák Ferenc, a világhírű koreográfus táncban, dalban, zenében színpadra varázsolta a Dunát, a fél Európát összekötő hatalmas folyót. A Duna Rapszódia – Európa kék szalagja című műsor nyolc közép- és kelet-európai állam hagyományos kultúrájára épül. Egy csokorba kötve mutatja be Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária és Románia évszázadokon keresztül csiszolt hagyományos kultúrájának értékeit. A műsor demonstrálja: Közép- és Kelet-Európa népei mindig szoros kapcsolatban voltak egymással, kultúrájuk kölcsönösen gazdagította egymást, a nép az élet bizonyos fázisait hasonló módon élte át és a művészetében ez hasonlóan fogalmazódott meg. Ezt tükrözi a táncaik, dalaik, zenéjük hangulata és ritmusa. Talán láthatóbban jelenik ez meg a férfiak táncaiban, amelyekre az erő, a figurák gazdag díszítése, az ügyesség, a virtuozitás a jellemző.

„A Duna Rapszódia 70 táncos és zenész összehangolt munkájának látványos alkotása, melyen a folyó országainak három zeneszerzője és tizenegy koreográfusa dolgozott. Káprázatos táncjelenetek, szokások, 500 gyönyörű népviselet mutatja be a nyolc ország formájában, színekben gazdag kultúráját” – írják a műsort bemutatva az alkotók.

A valódi csemegét ígérő Duna Rapszódia számos helyen aratott már fergeteges sikert. A Honvéd Táncszínház, a Budapest Táncegyüttes, valamint a Hegedős és a Gázsa zenekar közös előadását a felvidéki közönség december 7-én 18 órától Pozsonyban, a ružinovi Cultus művelődési központban, másnap, 8-án pedig Komáromban, a Városi Művelődési Központban láthatja. A pozsonyi előadás házigazdája a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a komáromié pedig a Városi Művelődési Központ. A két előadás a Posonium Polgári Társaság és a Szőttes szervezésében valósul meg, társzervezők: a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Szövetség a Közös Célokért. Az előadások védnöke Csáky Pál miniszterelnök-helyettes. (ta)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?