Usher – az r&b jelene és jövője

A zenei élet mindig gondoskodik meglepetésekről. A szakemberek sem gondolták, hogy 2004 Usher éve lesz, hiszen már egy évtizede szerepel az élvonalban, s az a tapasztalat, hogy manapság a közönség az új arcokat igényli. Az r&b-előadó erre alaposan rácáfolt.

Usher Raymond 1978. október 14-én született Chattanooga városában. Gyermekkorában templomi kórusban énekelt, majd tizennégy évesen egy televíziós tehetségkutató versenyen figyelt fel rá a LaFace kiadó egyik alapító tagja. Debütáló lemeze 1994-ben jelent meg Usher címmel, de csak szolid sikert ért el, pedig társproducerként Puff Daddy jegyezte. A szakma azonban rögtön befogadta az ifjú tehetséget. Több jelentős felkérést kapott, ő énekelte az egyik üdítőital-gyártó cég reklámdalát, és élőben fellépett az American Music Awards-gálán a Black Men United tagjaként. Második nagylemezét csak az érettségi után, 1997-ben adta ki. A My Way hemzsegett a jobbnál jobb producerektől, de Usher is megvillantotta a tehetségét, kilenc dalból hatot saját maga írt. Az albumot bevezető felvétel, a U Make Me Wanna meghozta a várt áttörést, az év egyik legnagyobb világslágere lett. Később a filmezésbe is belekóstolt, szerepet kapott Az invázium, a Hallasd a hangodat és A csaj nem jár egyedül című filmekben. 1999-ben koncertlemezzel lepte meg rajongóit, harmadik stúdióalbuma pedig 2001-ben látott napvilágot 8701 címmel.

Usher idén tért vissza a slágerlistákra, Confessions című lemezét március végén jelentette meg. Mint a címből is látszik (Confessions – Vallomások), egy személyes hangvételű korong, amelyen az előző munkáihoz képest sokkal táncosabb dalok hallhatók. Az amerikai r&b legjelentősebb producerei, többek között Jimmy Jam, Terry Lewis, Jermaine Dupri, R. Kelly és a The Neptunes tagjai vettek részt a munkálatokban. A lemezből az Egyesült Államokban hét nap alatt 1,1 millió fogyott, amivel az énekes rekordot döntött az r&b-előadók között. Soha ennyi lemez nem fogyott még ebben a kategóriában a megjelenés hétében! A Confessions egyben az Arista kiadó harmincéves történetének legjobban debütált albuma lett. Elsősorban a tengerentúlon ért el elképesztő sikereket a korong első két kislemezdala, mindkettő listavezető volt a Billboard magazin kislemezlistáján, először a Lil Jon és Ludacris közreműködésével készített Yeah! című, majd a Burn. Két hete a harmadikként kimásolt dal, a Confessions Part II is csúcsra jutott, holott a megjelenése nagy botrányt kavart. A számban ugyanis az énekes arra biztatja a férfiakat, hogy várandós barátnőjüket vegyék rá az előre nem tervezett gyermek elvetetésére.

Usher már a következő lemezének részletein gondolkozik. Elmondta, hogy egy duettekkel teli anyagot tervez. „Sok olyan énekesnő van, akiknek elvarázsol a hangjuk. Most szerencsére több a lehetőségem, mint korábban, hiszen jól alakulnak a Confessions eladási adatai. Minden bizonnyal kevesen utasítanák vissza az ajánlatomat” – nyilatkozta magabiztosan a sztár, aki most azoknak az énekesnőknek a nevét gyűjti öszsze, akikkel szívesen dolgozna együtt. „Brandy, Alicia Keys és Beyoncé Knowles mindenképpen a listám első helyein szerepelnek” – mondta. Közben a színészetet sem hanyagolja. A napokban az egyik televíziós csatorna képviselőivel megállapodott abban, hogy közösen készítenek el egy filmet. Nemcsak a főszerepét vállalta el, hanem a produceri teendők is rá hárulnak. Egyébként ez lesz az első főszerepe. A részletekről a felek semmit sem árultak el, mindössze annyit lehet tudni, hogy a filmben nagy szerepe lesz a zenének, és a tervek szerint moziban nem mutatják be, csak a televíziós csatornán sugározzák majd.

Usher szekere tehát úgy fut, ahogy még sosem. Hazájában a lemezéből már ötmilliót eladtak, és továbbra is nagy a kereslet iránta, a héten az eladási lista második helyén tanyázik. Európában is szépen fogy. Várhatóan a Confessions lesz az idei év legkelendőbb hanghordozója, így semmi kétség afelől, hogy 2004 Usher éve! (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?