USA For Africa – másodszor

Húsz év után visszatér a több mint hatvanmillió dollárt hozott We Are The World. Ezúttal azonban nem kimondottan az éhezőkön, hanem az AIDS és a szökőár áldozatain igyekeznek segíteni a sztárok.

A We Are The World az amerikai sztárok válasza a tavalyi Bob Geldof-projektre, a Band Aid nevű alkalmi formáció által felvett Do They Know It’s Christmas? című dalra.

A USA For Africa által rögzített, Grammyt is kapott jótékonysági kislemez – amelyen olyan neves előadók szerepeltek, mint Diana Ross, Tina Turner, Kim Carnes, Ray Charles, Bob Dylan, Michael Jackson, Al Jarrau, Huey Lewis, Paul Simon, Bruce Springsteen vagy Stevie Wonder – visszatér a lemezboltokba, de ezúttal az AIDS és a délkelet-ázsiai szökőár túlélői lesznek a kedvezményezettek. A dal egy két cédéből álló DVD-csomag része, és február első felében jelenik meg. A szám megszületését több száz rádióadó azzal ünnepli, hogy egy időben leadják.

Az eredeti kislemez húsz év alatt több mint hatvanmillió dollárt hozott az Afrikában tevékenykedő segélyszervezetek számlájára. A dal 1985. március hetedikén jelent meg, és az első héten egészen parádés módon 800 ezer fogyott el belőle. Egy évre rá két Grammyt is kapott. A Lionel Richie és Michael Jackson által írt dal hétperces verzióját 1985. január huszonnyolcadikán vették fel, tizenkét órányi munkával. A legnehezebb az egészben az volt, hogy összehozzanak negyvenöt amerikai zenész-énekest – és lehetőleg olyanokat, akik az élmezőnyhöz tartoznak.

Vannak, akik még élesen emlékeznek arra a húsz évvel ezelőtti napra, a hollywoodi A&M Studios helyszínre, a sztárok érkezésére. Bár minden népszerű popcsillag tudta, hogy ez nem róla szól elsősorban, mégis volt némi feszültség a felvételek során. Ken Kragen menedzser-szervező felidézett egy ellentétet, ami a keményebb zenéket preferáló muzsikusok és a lágyabb melódiák hívei, a popsztárok közt feszült. „A rockerek nem nagyon foglalkoztak a dallal, és nem akartak a felvételkor a nem rockerek mellé állni. Attól féltek, hogy a közös kép rontana az ő megítélésükön, nem lennének hitelesek” – mondta. Állítólag Springsteen mentette meg a helyzetet, a rajongók és társak által Bossnak hívott gitáros-énekes teremtett rendet a gyerekesen viselkedő zenészek között, mire a zendülés megszűnt, és mindenki elfoglalta a helyét. (origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?