Üregek – kettős vívódások faképeken

Komárom. A Komáromi Napok rendezvényfolyam keretében, a Zichy-palotában Üregek címmel Vargha Mihály romániai szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás.
A tárlat anyagát a művész közelmúltban készült kisplasztikái és faszobrai adják.

Komárom. A Komáromi Napok rendezvényfolyam keretében, a Zichy-palotában Üregek címmel Vargha Mihály romániai szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás.

A tárlat anyagát a művész közelmúltban készült kisplasztikái és faszobrai adják. A bemutatkozás ugyan nem lehet teljesen átfogó, ám e kis keresztmetszet is felettébb érdekes képet nyújt a negyvenhat éves képzőművészről. A nonfiguratív és az élet múlandóságáról tanúskodó munkák az életről alkotott meglehetősen világos elképzeléseket tárnak a tárlatlátogató elé. Nincs szó könnyen felismerhető, figurális, koncepciózus és a konstruktív vonalvezetést bemutató alkotásokról. Ezek háttérbe szorításával az egyedi látásmód, az individuum teljes kitárulkozása van jelen, valamint megfigyelhető a paraszti konstruktív alakítás – egyes alkotásokon a sepsiszentgyörgyi művész láttatni engedi a durva metszésnyomokat. A tárlat anyaga nemcsak az egyik oldalt, ha úgy tetszik, a kemény, férfias vonásokat mutatja be, hanem rávilágít a művész lírikusabb oldalára is. Látható, ahogy fokozatosan bontja ki a fa speciális tulajdonságait. Belső drámaisággal, ugyanakkor élcelődő pajkossággal keresi és domborítja ki az anyag furcsaságait. Az elgondolkodtató és szinte fausti kérdéseket boncolgató alkotásokban a finom megmunkálás, a lágy késvezetés dominál, amivel a művész a szemlélő-befogadó legbelső, intim világába hatol. De nem figyelemfelkeltő módon, hanem a mesterséges beavatkozásokat mellőző módszerekkel, amikor is a természetesség és a természetközeliség kerül előtérbe. E dualitás adja meg az egész kiállítás zamatát.

Vargha Mihály művei nem a funkciót, a szerkezetet szelídítik formává, hanem sokkal inkább valamilyen látomást tesznek lakhatóvá, hétköznapi használatra alkalmassá. Jelekkel, jelképekkel, célratörően sugalmazott asszociációkkal. Az eredendő természetességet, az extatikusságot mint művészi kifejezésmódot sajátosan interpretáló művész neve számos európai és tengerentúli monumentális köztéri szobor, emlékmű talapzatán szerepel. Vargha Mihály szobrain saját képmása tükröződik. Számos alkotásában fellelhetők a famegmunkálás egyedi technikái – az újkori és a hagyományos eljárások ötvözője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?