Ünnepi rovatindító

Nagyanyáink nagyon sok mindent tudtak a háztartással kapcsolatosan, amit mi most rendre újra felfedezünk. Az otthon kialakítása, a család összetartása, a betegápolás s a mindennapi teendők nem kis feladatot jelentenek a mai háziasszonyok számára sem.

Nagyanyáink nagyon sok mindent tudtak a háztartással kapcsolatosan, amit mi most rendre újra felfedezünk. Az otthon kialakítása, a család összetartása, a betegápolás s a mindennapi teendők nem kis feladatot jelentenek a mai háziasszonyok számára sem. A hagyományápolás pedig csak azonosságtudatunkat erősíti, jó érezni, hogy tartozunk valahová, hogy részesei vagyunk egy láncolatnak, mely a múltból táplálkozva a jövőbe vezet. S hogy a közelmúltban kiesett egy-két láncszem? A magyar háziasszony lexikonának 1936-os kiadása ezt a hézagot pótolhatja. Az, hogy a könyvet annak idején az Ünnep jelentette meg, csak erősíti az elhatározást, hogy sorozatunkat a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvét nagyszombatján indítsuk el. A magyar háziasszony lexikona veszi át a helyét a Mit tegyünk és mit ne... rovatunknak, s reméljük, legalább akkora sikere lesz, de sokkal nagyobb eredménye.Asztalkultúra

A mindennapi asztalterítés a család otthonkultúrájának fokmérője. Terítsünk mindig úgy, mintha vendéget várnánk, ezáltal otthonunk szebb, kedvesebb lesz. A modern asztalterítés különbözik a régitől. Ma az asztalkendőket egyszerűen összehajtva – és nem tornyozva, mint régen – helyezik el az abroszra. A korszerű asztaldíszítés alacsony. Az egyszerűség, színharmónia és jellegzetesség fontos a mai asztalterítésnél. A jellegzetességgel akarjuk kifejezésre juttatni azt az ünnepélyes alkalmat, amelyre az asztalt terítettük. Asztalterítés angol módra

Angliában, különösen a háború után divatossá vált az ú.n. „abrosz nélküli terítés”. Abrosz helyett ugyanis a háziasszony a kiválóan gondozott asztallapra minden terítéknél a tányér alá filé- vagy csipke- vagy egyéb kézimunka terítőt tesz. Ha forró ételt tálalnak fel, akkor a csipke alá még fehér flanelt, esetleg kis azbesztlapot tesznek. A modern üveg asztallapon különösen igen szép, higiénikus az ilyen asztalterítő nélküli terítési mód.Büféasztal

Ha sok vendéget hívunk, és sem elegendő hely, sem elegendő személyzet nem áll rendelkezésünkre, akkor a büféasztal felállítása kényelmesség és célszerűség tekintetében a legjobb. A büféasztalnál az a fontos, hogy nemcsak jó ételek, de szemre szépek is kerüljenek az asztalra, amellett az olcsóság is fontos szempont. A büféasztalra hideg ételek jönnek, amelyeknek nagy előnyük, hogy téli időben már 3-4 nappal előbb hozzáláthat a háziasszony az ételek készítéséhez. Ilyenek pl. a sós és édes sütemények, 1-2 nappal előbb a torta anyagát is elkészíthetjük, és csupán az utolsó napon töltjük meg a megfelelő krémekkel. A pástétomokat, kocsonyát, egyes húsféléket, sőt a franciasalátát, a mártásokat stb. is előre elkészíthetjük. Csupán a hal főzése és a különféle díszítések maradnak az utolsó napra. ĺgy a büféasztalt – erő-, idő- és pénzmegtakarítás szempontjából is –, a modern vendéglátás egyik hasznos módjának kell tekintenünk.Étrend-összeállítás

A helyes étrend-összeállítás a háziasszony élelmezési szaktudásának egyik próbaköve. Ehhez ismernie kell az egyes anyagokat és élelmiszereket is. A menüt olyan leleményesen és változatosan kell összeválogatnia, hogy az egyes ételek színre, formára és az anyagok halmazállapotára nézve is megfelelő viszonyban álljanak egymással.

Ha pl. savanyú levest adok, nem lehet a húsféle vagy főzelék savanyú. Ha előételnek mondjuk szénhidrátos, tehát burgonyás előételt adtam, nem kívánatos tésztának a sok lisztanyagot tartalmazót kiválasztani. Ha pl. karfiollevest adtam, nem adhatok ugyanolyan színű spárga-előételt, vagy főzeléket. Nem ajánlatos mártásos előételt adni akkor, amikor a hús is hosszú lére van eresztve, vagy éppen a felfújt is sodóval vagy más mártásszerű anyaggal készülne. Nem adhatok pl. fehér spárgalevest, utána ugyanolyan színű karalábéfőzeléket. Ezzel szemben jó színhatású és változatos a következő összeállítás: spárgaleves (fehér), spenót-pudding (zöld) sajtos mártással, töltött borjúhús karotnival, rizzsel (fehér-sárga) és fejes salátával (zöld). Utána csokoládékrémet (barna) adhatok és legvégül gyümölcsöt.

Étrend-összeállításnál a korszerű táplálkozástudomány elveit vegyük tekintetbe, vagyis kevesebb súlyt helyezzünk a húsfélékre, ezzel szemben a főzelék- és gyümölcsfélékre helyezzük a fősúlyt, hogy egészségesen élelmezzük családunkat. Nem csak azt kell tehát tekintetbe vennünk, ami tápláló és ami ízlik, hanem nagy súlyt kell arra is vetnünk, ami családunk egészségét szolgálja.Kölnivíz

Az igazi recept a gyár titka, de nagyon jó utánzatot készíthetünk magunk is. Többféle leírása van.

1. Összevegyítünk 8 gr bergamottolajat, 8 gr cédrusolajat, 20 csepp neroliolajat, 6 csepp fahéjolajat, 8-10 csepp ecetétert 1 és egyharmad liter (85-90 fokos) rózsaszesszel, néhány hétre mérsékelt hőmérsékletű helyen pihentetjük, ezután megszűrjük.

2. Elkeverünk 32 gr bergamottolajat, ugyanannyi citromolajat, 16 gr levendulaolajat, 8 gr szegfűolajat, ugyanannyi fahéjolajat, 4 gr neroliolajat, 4 gramm mosuszt alkohollal és hozzákeverünk 32 gr ecetétert meg 2 liter tiszta szeszt. 14 napig felrázva állani hagyjuk, azután fehér szűrőpapíron átszűrjük.

3. 4 liter legfinomabb tisztított szeszben egymásután feloldunk 50 gr bergamottolajat, 16 gr cedroolajat, 8 gr levendulaolajat, 24 csepp neroliolajat, 25 csepp rozmaringolajat, 15 csepp kakukkfűolajat, 20 csepp fahéjolajat, 8 decigramm mosuszt, végül 20 csepp szalmiákszeszt teszünk hozzá.

4. 4 liter tisztított szesz, 15 gr néroli pétale, 5 gr néroli bigarade, 12 gr bergamottolaj, ugyanannyi rozmaringolaj, 30 gr narancshéjolaj. Mindeniket a legfinomabb szeszből kell készíteni, és érni hagyni jól eldugaszolt üvegekben.Tojások festése

Barna színűre, mindenki tudja, hagymával festjük. A többi színhez vegyünk készen kapható festéket, melyen a leírás is rajta van. Festés után, ha a tojás már megszáradt, fényesítsük ki szalonnabőrrel. Ha mintás tojást akarunk, akkor kössünk a tojásra, mielőtt a festékbe tesszük, apró szárított virágot, csipkeszélű falevelet, vagy csak petrezselyemlevelet. Úgy tegyük a festékbe. A már megfestett tojást díszíthetjük lehúzós képecskékkel vagy belekarcolhatunk mintát a festett rétegbe. Ha a tojásfestékbe kevés enyvet is teszünk, tartósabb a festés.

ĺrták: Dr. Somogyi Béla, Stumpf Károlyné és Z. Tábori Piroska

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?