Ünnepi lakoma – ésszel

Minden családban kering legalább egy legenda „kacsát egészben egyedül felfaló” nagynénikről, „gesztenyés pulykától szétpukkadt” üknagymamákról... Az lenne jó, ha legalább karácsonykor baj nélkül kedvünkre ehetnénk! Egyszerűnek hangzik, ám nehéz kivitelezni, ugyanis hamar eltelünk.

Minden családban kering legalább egy legenda „kacsát egészben egyedül felfaló” nagynénikről, „gesztenyés pulykától szétpukkadt” üknagymamákról... Az lenne jó, ha legalább karácsonykor baj nélkül kedvünkre ehetnénk! Egyszerűnek hangzik, ám nehéz kivitelezni, ugyanis hamar eltelünk. Pedig ilyenkor, ünnepek táján, hajlamosabbak vagyunk elcsábulni egy-egy süti láttán.

A szociológusok régóta tudják, hogy a különböző meghívások közül azokat fogadják el legszívesebben az emberek, ahol enni is lehet. Egyrészt az evés közelebb hoz, másrészt enni szinte kivétel nélkül mindenki szeret. Mindennapi szükségletünk, erre költünk a legtöbbet. Az ünnepi asztalhoz nemcsak az illatok vonzanak, hanem az a tudat is, hogy kikapcsolódunk. Most szabad, senki nem szól ránk, hiszen ezért sütött-főzött ennyit a család összes nőtagja. Nyugodtan fogyaszthatunk, még akkor is, ha előre látjuk, túl sokat vettünk a tányérunkra. Nem figyelünk arra sem, hogy a különböző élelmiszerek illenek-e egyáltalán egymáshoz. Falunk, de már nem rágunk. Sokszor sietősen, mohón belapátolunk minden elénk tett ételt.

A segítő fogás

A megemésztetlen ételtől pedig sajnos előbb-utóbb megfájdul a gyomrunk, felpuffadunk, szorulásunk lesz. Manapság azonban a különböző enzimtartalmú szerek kisegítik emésztőrendszerünket. Több olyan tablettát, rágótablettát ajánlanak a patikák, amelyek segítenek a gyomornak, és kitisztítják a beleket. A nagy evések komikus epizódja, amikor a vendégek különböző emésztést serkentő gyógyszereket kínálgatnak egymásnak, mintegy kiegészítő, segítő fogásként. Tudva tudják, hogy segítség nélkül, természetes úton képtelenek lesznek megbirkózni az ünnepi eledelekkel, de más ötletük nincs.

Csak módjával

Pedig van ennél természetesebb megoldás is. Az ünnepi hangulatot megzavaró székrekedést és telítettségérzést könnyebben legyőzhetjük – ha csak módjával fogyasztunk. Sokkal egyszerűbb, ha idén megfogadjuk: nem terheljük túl gyomrunkat. Vegyünk többször kevesebbet! Először csak egy merőkanál levest, gondolva arra, mennyi minden sorakozik még az asztalon. Inkább kóstoljunk meg mindenből egy falatot, mint hogy púposra halmozzunk több fogást a tányérunkon. Rágjuk meg az ételt, mert az emésztés a szájban kezdődik. Ha lassan eszünk, hamarabb érezzük a jóllakottságot. A túltelítettség oka ugyanis legtöbbször az, hogy szervezetünk késleltetett jelzését akkor kapjuk meg, amikor már bevágjuk az újabb tortát. Ha egyszer véghezvisszük ezt a fogadalmat, utána már könnyedén sikerül. Érdemes megjegyezni, hogy nemcsak a száj eszik, hanem az összes érzékszerv. A gusztusosan, színesen tálalt, ínycsiklandó, kedélyes környezetben, jó hangulatban elfogyasztott étkek valóban jobban táplálnak, mint a kutyafuttában bekapott falatok.

Persze, a túlevésen kívül rengeteg más is közbeszólhat: az utazás, az érzelmi légkör megváltozása, a kényelmetlen vagy új fekhely, a klímaváltás, másfajta étkezési szokások, esetleg operáció vagy kórházból hazaérkezést követő dínom-dánom. Mindezt azért soroltuk fel, mert sokan ilyenkor (egy évben egyszer) keresik fel távol élő rokonaikat, és esetleg nem is gondolnak arra, hogy emésztőrendszerük megszokott napirendjét ilyen apróságok is felboríthatják.

Ördögi kör

Az evés utáni „egészségügyi séta” ez esetben jól alkalmazható: ebéd után kerüljük meg a háztömböt. Egyébként is jót tesz, ha kimozdulunk otthonról, menjünk gyalog vendégségbe, vagy tegyünk a gyerekekkel egy ünnepi sétát. Nem lehet kifogás az időjárás, a megfelelő öltözet segít ezen. Hidegben egy tempós séta, hógolyózás, szánkózás serkenti az anyagcserét, véget vet a tespedésnek, jó kedvre derít, és jobb étvággyal ülhetünk neki a következő fogás finomságainak... Persze, ördögi kör ez: hiszen épp olyankor nem kívánjuk a mozgást, a tornázást, amikor teleettük magunkat. Ezeket a tudat alatt berögzült szokásokat jól oldhatjuk lépésről lépésre. Először vállaljuk el a mosogatást, és ne hagyjuk másnapig felhalmozódni az edényt. Minél előbb keljünk fel az asztaltól. Ha mégsem sikerül változtatnunk, nem marad más hátra, mint elmenni a gyógyszertárba, és még az ünnepek előtt beszerezni egy hatékony emésztésjavítót, egy üveg keserűvizet, egy kis epehajtót és egy jó hashajtót...

Zsírfaló zöldtea

Az ünnepi étkekhez ajánljuk a zöldteákat:

- minden diétatípus ideális kísérője

- kalóriatartalma nincs, szabályozza a koleszterinszintet (Kínában „zsírfalónak” nevezik)

- koffeintartalma kicsi, nem terheli meg a szívet, a keringést

- élénkít, frissít, növeli a testi és szellemi teljesítőképességet

- enyhe változatát gyerekek is bátran fogyaszthatják

Elkészítése: A tealeveleket forrázás előtt kis vízben áztassuk 1 percig, szűrjük le, majd szokásos módon készítsük el az italt.

Jó tudni

Az elhízás előbb-utóbb magas vérnyomással, a vérzsírok kedvezőtlen alakulásával és cukorbetegséggel párosul. Ma már kaphatók olyan mérőkészülékek, amelyek segítségével otthonában is bárki rendszeresen ellenőrizheti a rizikófaktorok alakulását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?