Ünnepi évad a Jókai Színházban

Komárom. Ünnepi évad lesz az idei, hiszen 55 éves a Komáromi Jókai Színház. A keddi évadnyitó társulati ülés Molnár Csaba közönségcsalogató kisfilmjének vetítésével kezdődött, amelyet több regionális tévében bemutatnak majd.

Az évforduló kapcsán Tóth Tibor igazgató kiemelte, hogy a születésnap nem elsősorban a mostani társulaté, hanem mindazoké, aki az elmúlt 55 év során tettek ezért a színházért. Majd az alapító tagok előtt tisztelegve felsorolta az első társulat névsorát: Bottka Zsuzsa, Buday Imre, Bugár Béla, Fekete Gyula, Fellegi István, Ferenczy Anna, Gábor (Grébner) Gyula, Gyurkovics Mihály, H. Budai Mária, Husvár Ferenc, Király Dezső, Kiss Lajos, Konrád József, Kovács Irén, Lehotay (Lipták) Antal, Lelkes Magda, Lőrincz Margit, Siposs Jenő, Turner Zsigmond, Udvardy Anna és Riszdorfer László (mű?vészeti titkár). Közülük Bugár Béla jelen volt az idei évadnyitón is.

Új bemutatók

„A jubileumi évad repertoárját úgy próbáltuk összeállítani, hogy a társulat állandó tagjai és nyugdíjas művészei is méltó feladathoz jussanak – hangzottak az igazgató szavai. – Vendégművészeket csak a szükség elvéhez igazodva hí?vunk.” Noël Coward Forgószínpad című vígjátéka például nyolc korosabb színésznőnek kínál remek lehetőséget. A nyári szabadtéri előadások után a kőszínházban is műsorra tűzik Gárdonyi Géza zenés falusi történetét, A bort, bemutatásra kerül továbbá Sütő András drámája, az Egy lócsiszár virágvasárnapja, Shakespeare színműve, a Vihar, Kálmán Imre nagyoperettje, a Csárdáskirálynő, a Vasmacska Stúdiószínpadon pedig magyar nyelvű ősbemutatót tartanak, Charlotte Keatley Anyám azt mondta, hogy ne! című színművét láthatják a komáromi nézők. A többi stúdiószínpadi előadás vendégjáték lesz, itt láthatjuk majd Verebes István: Az angyal kérdez (budapesti Pinceszínház), Sławomir Mro?žek: Mulatság (budapesti Bárka Színház) és Raymond Queneau: Stílusgyakorlatok (csíkszeredai Csíki Játékszín) című előadásokat. A gyerekekről sem feledkezett meg a színház, máris megkezdődtek a Hófehérke meg a törpék című meseoperett próbái, amelynek bemutatója október elején lesz, a Fogi Színháza vendégjátékában pedig Gulliver története elevenedik meg.

Verebes már nem főrendező

Verebes István három évre vállalta a főrendezői tisztséget, ez az időszak most lejárt. „Verebes főrendezőként befejezte itteni munkáját, művészeti főtanácsadóként viszont továbbra is jelen lesz színházunkban – mondta az igazgató. – A Vihar című darabban pedig színészként láthatja őt a közönség. Azt is megígérte, hogy évente egy rendezést vállal Komáromban.”

Az ünnepi évadhoz kötődően több kísérőrendezvényt is terveznek. Díszletekből, plakátokból, makettekből állandó kiállítás nyílik a színház előcsarnokában, az örökös tagoknak pedig emlékfalat létesítenek. Emellett emlékkönyv készül, a nyugdíjas színészekkel pedig múzeumi beszélgetések során találkozhat a közönség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?