Újra divat az udvariasság

Egyre nagyobb a kereslet az illemtankönyvek iránt. Egy felmérés szerint az emberek 53%-a nagy hangsúlyt fektet az udvariasságra. Sőt, a 29 év alattiak 90%-a ragaszkodik az illemszabályokhoz. Az okok kézenfekvők: nő a konkurencia nyomása. Két azonos képesítésű pályázó közül a jobb modorú kapja meg az állást.

Egyre nagyobb a kereslet az illemtankönyvek iránt. Egy felmérés szerint az emberek 53%-a nagy hangsúlyt fektet az udvariasságra. Sőt, a 29 év alattiak 90%-a ragaszkodik az illemszabályokhoz. Az okok kézenfekvők: nő a konkurencia nyomása. Két azonos képesítésű pályázó közül a jobb modorú kapja meg az állást. És az egyre bizonytalanabbá váló időkben és multikulturális társaságoknál nyilvánvalóan nagy igény mutatkozik a megszokott rituálék általi biztonságra. Az alábbiakban a munkával, magánélettel és éttermi viselkedéssel kapcsolatos aktuális illemszabályokról lesz szó.

Munka

A bemutatkozó beszélgetés két alapvető meghatározója a pontosság és a megfelelő öltözék. Kirívó vagy szélsőségesen egyedi megjelenés csak a kreatív foglalkozásoknál lehetséges, sőt elvárt (pl. divat- és reklámszakma). A jelige egyébként így szól: a cég szokásaihoz mért tartózkodó elegancia. Az üdvözlés eléggé bonyolult. A beosztottnak kell elsőként köszöntenie főnökét, de a hierarchiában magasabban álló joga eldönteni, kézfogással akar-e köszönni vagy nem. Ennél azonban érvényes: „Hölgyek elsőként!” Mindenesetre a főnököt a titkárnő előtt illik üdvözölni. Akár férfi, akár nő, itt a munkahelyi hierarchia számít. A tegeződés felajánlása a hierarchiában magasabban álló kiváltsága. A felajánlás azonban udvariasan visszautasítható. Kerülje a túl hoszszú és túl gyakori magánbeszélgetéseket. Egyéni problémáit és élményeit hagyja a cég ajtaján kívül, ha jóban akar lenni a kollégákkal. Ha munkahelyi szerelme van, ne mondja el rögtön mindenkinek. Ne hozza zavarba a kollégákat a gyengédség kinyilvánításával. Ha egy kollégával a mellékhelyiségben találkozik, ne nézzen félre zavartan, hanem üdvözölje (de ne kézfogással). Privát mobiltelefonját vagy kapcsolja ki, vagy némítsa el. E-mail írásakor a szavak rövidíthetők, és mindent kis betűvel kell írni.

Mi helyett mit tegyünk?

Munkába állás – új cégnél már a második nap egy láda sörrel a hóna alatt állít be az irodába, hogy megünnepelje munkába állását.

Javaslat: Várjon legalább 6 hetet, vagy a próbaidő lejártát, és érdeklődjön a vállalati szokásokról.

Temetés – kevés ideje van, de szeretné részvétét kifejezni, ezért e-mailt küld.

Javaslat: Részvétnyilvánítását levélben küldje el, mint mindig. Ez vonatkozik a köszönetnyilvánításra is.

Kérem a számlát! – Barátait étterembe hívja és előttük fizet.

Javaslat: Kérjen tőlük elnézést, és a számlát a bárpultnál rendezze.

Magánélet

Mint ahogy a munkahelyen, a magánéletben sem túl egyszerű az üdvözlés. Nyugodtan üdvözölje az idegeneket is (vonaton, váróteremben, liftben). Egyetlen köszönést se hagyjon viszonzatlanul. Fontos, hogy ön köszönjön először, ha belép valahova, vagy odamegy egy csoporthoz. Helyzettől függően a kézfogás is helyénvaló. Bemutatáskor előbb a férfi nevét mondja, majd a hölgyét; az idősebb előtt a fiatalabbét; a külföldi előtt a belföldiét. Ma már a nő egyedül is bemutatkozhat, régebben ezt a kísérőjének kellett megtennie. Az idősebbnek van joga eldönteni, hogy a fiatalabbal tegeződni akar-e. Egy csoporton vagy egy generáción belül mindegy, hogy a nő vagy a férfi kéri-e a tegeződést. Fogadja el viszont, ha valaki nem akar tegeződni. Beszélgetés közben lehetőleg ne fordítson hátat, vagy ne szorítsa sarokba beszélgetőpartnerét. Kérdezze meg, rágyújthat-e. Ennek a kérdésnek őszintén kell csengenie. Ne tartson monológot. A halál, betegség, vallás társasági beszélgetésben tabutémák. Nézzen beszélgetőpartnere szemébe, hallgassa figyelmesen, ne szakítsa félbe. A híreket soha ne adja úgy elő, mintha az igazság lenne. Maradjon diszkrét, ha arra kérték. Beszélgetés közben halkítsa le mobiltelefonját. Ha csöng, utasítsa el a hívót vagy, kérjen elnézést beszélgetőpartnerétől. Néhány kedves mondattal köszönjön el.

Szerelem

Mindegy, hogy munkahely, baráti társaság vagy nyilvános hely – az intim megnyilvánulásokat kerülje ott, ahol azzal másokat zavarba hozhat. Spontán puszi az utcán – ez elmegy, de a szenvedélyes ölelkezés magánügy. Ez vonatkozik a szerelmes beszélgetésekre is nyilvános telefonfülkében vagy mobiltelefonon.

Telefonálás: 22 óra után csak szükség esetén, vagy különösen jó barátoknak telefonáljon. Beszélgetés alatt ne egyen, ne foglalkozzon mással, hanem fordítsa figyelmét beszélgetőpartnerére. Jelentéktelenségekkel ne zavarjon senkit.

Az üzenetrögzítőre mondott szöveg legyen hangos, egyértelmű és rövid. Ez ugyanis a hívó fél számláját terheli.

Két dolog, mely már feledésbe merült: A férfi a járdán mindig az úttest felőli oldalon megy, hogy partnernőjét védje az autóforgalomtól. A férfi mindig a nő mögött megy a lépcsőn felfelé és előtte lefelé, hogy meg tudja fogni, ha megbotlik. A nő átveszi a férfi szerepét, ha idősebbet vagy mozgáskorlátozottat kísér a lépcsőn.

Étterem

Még mindig érvényes az étterembe lépéskor, hogy a férfi nyitja ki a nőnek az ajtót. Ezután érdeklődik a foglalt asztal iránt. A főpincér vezeti a férfi előtt a nőt az asztalhoz. Ha nincs felszolgáló a közelben, a férfi megy elöl, lesegíti a kabátot, és a helyére kíséri a nőt. Ha a hölgy feláll, vagy másik hölgy érkezik az asztalhoz, csak a mindenkori baloldali asztalszomszédjának (férfi) kell felállnia.

Mára már elavult az az elv, hogy a férfi választja ki a bort, és kóstolja meg. A nők ma nagyon is jól tudják, melyik bor milyen ételhez illik, és főleg azt, hogy melyik ízlik nekik. Természetesen ők maguk is rendelnek. De ha mégis azt szeretnék, hogy a kísérőjük rendeljen, előbb az ő (nő) kívánságukat mondják el.

Ismert, hogy az evőeszköz kívülről befelé a használat sorrendjében van az asztalon. Ha étkezés közben inni szeretne, a kést és a villát úgy tegye a tányérra, hogy az ne legyen beleszúrva az ételbe, de ne is essen le az asztalra vagy a padlóra. Már nem igaz az a szabály, hogy fehér húsokhoz fehérbor, vörös húsokhoz vörösbor illik. Hiszen néhány hal könnyű vörösborban „úszik” és egy testes fehérbor pompásan kombinálható a vörös húsokkal. Régebben csak borral, illetve más alkoholtartalmú itallal koccintottak, ma már lehet nyugodtan vízzel is. A szalvétát közvetlenül az első fogás előtt vesszük le az asztalról és egyszer félbehajtva helyezzük az ölünkbe. Étkezés után kétszer félbehajtva a tányér bal oldalára teszszük. A mobiltelefont ki kell kapcsolni, vagy ha valóban fontos hívást várunk, a pincérnek megőrzésre átadni. A kenyeres tányér bal oldalon található, a kenyeret étkezés közben törje, a falatokat vajazza meg. Nyugodtan reklamáljon, ha valami nem volt rendben az étellel (barátságosan, de határozottan). Ha étkezés után meg akarja igazítani a sminkjét, kérjen elnézést, és a mosdóba végezze azt el a tükör előtt. Fogait is a mosdóban tisztítsa meg, még akkor is, ha az asztalon ott van a fogvájó. Néhány étteremben még ma is van kimondottan a hölgyek számára készült étlap, melyen nem szerepelnek az árak. De ma már a nő is fizethet az étteremben, hiszen legtöbbjük önálló kereső. Az étteremből való távozáskor a férfi megy a kabátokért a ruhatárba, felveszi a sajátját, majd segít partnernőjének. (-de)

Jó tanácsok főnököknek

A beosztott nevét tudni kell! + Nem szabad beosztottja személyes ügyeibe beavatkozni, hacsak ő meg nem tiszteli bizalmával. + Ha nem pontosan adja ki a munkát, nincs joga számonkéréskor kifogásolni, ha másképp csinálják meg. + A dicséret a legfontosabb ösztönző erő. Ne fukarkodjék vele, ha módja van rá, erkölcsileg és anyagilag is ismerje el a jó munkát. + A főnök is dolgozzon, ne várja el, hogy mások csinálják meg a munkát helyette. + Legyen fegyelmezett! Nem köteles megindokolni beosztottjainak, miért és hova megy, de annyit köteles megmondani, mikorra jön vissza, a döntésekkel meddig kell várniuk. + Ne utasítson, hanem kérjen! + Ne zárkózzék el az értelmes újításoktól! + Mások előtt mindig védje meg saját kollégáit! + Saját gondjaival ne árassza el beosztottjait! + Ne kezdjen viszonyt beosztottjával, sőt ha ilyesminek kollégái között tanúja lesz, avatkozzék közbe, és vessen véget neki. A munkahelyi viszonyokban azt felejtik el mindig, hogy mi lesz utána, hogy tudnak majd együtt dolgozni?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?