Újabb szerzők életműve olvasható ingyenesen

ff

Újabb szerzőkkel bővült a napokban a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA). A testület döntése értelmében Kemény István, Király László, Márton László és Végel László életművét digitalizálják és ingyenesen közzéteszik az interneten.

Kemény Istvánt nemzedéke egyik legnagyobb hatású költőjének tartják, az Erdélyben élő Király László költőt, prózaírót az elmúlt évtizedek határon túli magyar irodalmának egyik legnépszerűbb, úttörő és példaadó alakjaként emelik ki. Márton László prózaírói, drámaírói és műfordítói életművével, pontos, filozófiai irányultságú írásaival érdemelte ki a DIA-tagságot, az újvidéki Végel László pedig az emberi lét alapkérdéseivel és a kisebbségi létet elemző műveivel vált meghatározó alkotóvá.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által működtetett DIA 1998-ban jött létre. Mára digitális könyvtárként a kortárs irodalom népszerűsítésének fontos fórumává vált, szakmai körökben, az irodalom- oktatásban és az olvasók körében is népszerű szolgáltatás lett. Folyamatos működését és bővülését az tette lehetővé, hogy indulása óta valamennyi kulturális kormányzat támogatását élvezte.

Fontos szempont, hogy az Akadémia fenntartásával a kulturális kormányzat – az élő tagok számára fizetett havi felhasználási díj révén – folyamatos anyagi támogatást nyújt a magyar irodalom legkiválóbb alkotói számára írói, költői, irodalomelméleti tevékenységük folytatásához, újabb alkotások létrehozásához. Az írói és költői életművek a https://pim.hu/hu/dia címen érhetők el. 2021-től a Múzeum és az Oriris Kiadó együttműködése keretében klasszikus magyar szépirodalmi művek is elérhetők a honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?