Független színházi fesztivál Komáromban

alt

A színházi évad végére is jut néhány érdekesség a színházkedvelő közönségnek: Alternatíva címmel független színházi szemlét tartanak Komáromban, mely a hét végén kezdődik és június 20-án ér véget.

Az Ad valorem és a Dialóg nonprofit szervezet első alkalommal 2018-ban szervezte meg az Alternatíva nevet viselő független színházi seregszemlét. A világjárvány és az azt követő újraindulásból adódó rendezetlenség megakadályozta, hogy a fesztivált a következő években is megvalósítsák, idén azonban ismét megrendezik a szemlét, melynek célja, hogy teret adjanak a struktúrán kívüli társulatoknak. Az elmúlt öt évben ugyanis a szlovákiai magyar független művészeti közeg jelentős változáson ment át. Ez a változás nemcsak a járvánnyal és a gazdasági válsággal függ össze, hanem azzal is, hogy a kisebbségi támogatási rendszernek köszönhetően jelentősen megerősödött a független színházi közösség.

Mit jelent ez 2023-ban, hol tartanak és milyen problémákkal küzdenek a struktúrán kívüli színházi társulatok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a szemle idei kiadása.

A szemlét az előző évfolyamtól eltérően a szervezők nem sűrítették be 3-4 napba, az előadásokat és programokat június 11. és június 20. között rendezik meg. Az első színházi előadást vasárnap este láthatja a közönség: a szemle Soóky László Meg a Sátán, meg én című monodrámájával kezdődik, melyet a Komáromi Jókai Színház stúdiószínpadán tekinthetnek meg az érdeklődők. A fesztivál másik kortárs szlovákiai magyar ősbemutatója a Száz Pál regényéből készült Fűje sarjad mezőknek című produkció, a Csavar Színház előadása, mely június 14-én, szerdán 19 órától látható a Komáromi Jókai Színház nagytermében.

A fesztiválon szerepel 3 tantermi előadás, hiszen a szlovákiai magyar színházi közegben egyre több társulat foglalkozik ezzel a színházi-nevelési formával. A Vekker Műhely a Nem csináltam semmit című tantermi előadását mutatja be a Mariánum Egyházi Iskolaközpont diákjainak, a Jókai Napokon fellépő diákok a Trepp független színházi platform Oly korban éltem én című produkciójában vehetnek részt, a Selye János Gimnázium diákjai pedig a Klamm háborúja című előadást láthatják Fandl Ferenc előadásában.

A tantermi színházi előadásokról és a színházi nevelés lehetőségeiről egyébként egy kerekasztal-beszélgetést is terveznek a fesztivál szervezői, melynek célja, hogy a résztvevők ne csak az előadásokon keresztül, hanem szakmai fórum keretében is megvitassák a felmerülő kérdéseket. A független színházak helyzetéről június 12-én, hétfőn 13 órától, a színházi nevelés lehetőségeiről pedig június 13-án, kedden 13 órai kezdettel lesz kerekasztal-beszélgetés a Rév – A Magyar Kultúra Házában.

A független művészközösség sajátossága, hogy rugalmassága folytán gyorsabban reagál, reflektál a társadalmi történésekre. Ezt a vonalat képviseli az a felolvasószínházi est, melyen a pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar hallgatói lépnek fel június 12-én 18 órától a Révben: kortárs ukrán szövegekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, az est címe Túlélő-szindróma.

A fesztivál záróelőadása a Kaptár Polgári Társulás produkciója. Martin MacDonagh Otthol (The Lonesome West) című drámája június 20-án, kedden látható az Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József-kamaratermében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?