Új műsor: Határtalanul

Budapest. A Szlovák Intézetben mutatták be a napokban a Duna TV új, Határtalanul címmel indult sorozatát, mely tematikus válogatást közöl a közép-európai népek nemzeti identitásának történetéből.

Budapest. A Szlovák Intézetben mutatták be a napokban a Duna TV új, Határtalanul címmel indult sorozatát, mely tematikus válogatást közöl a közép-európai népek nemzeti identitásának történetéből. Az eseményen a stáb több tagja mellett részt vett a Duna TV alelnöke, Szakály Sándor, valamint a sorozat szellemi atyja és szakértője, Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész is, akik a filmvetítés előtt két különböző szempontból ismertették ezt az egyedülálló vállalkozást.

A sorozat címe egyértelműen jelzi, hogy a film készítői a régió politikai határain túllépve szélesebb perspektívából kívánták bemutatni ezt a kérdéskört, amire az elmúlt évtizedekben ideológiai okokból vagy egyszerűen csak nemtörődömségből alig-alig került sor. A pártállami időkben a hivatalos rendezvényeken és a proletár internacionalista szlogeneken túli közeledést a korabeli hatalom nem tartotta kívánatosnak, az ilyen tárgyú kutatásokról nem is beszélve. A kommunizmus bukása ugyan új perspektívákat nyitott, és 1989 után napirendre került egy szorosabb együttműködés alternatívája is, de ez sajnos néhány, akadozva működő regionális intézménytől eltekintve más kézzelfogható eredményt nem hozott.

A sorozat, a korábbiakkal ellentétben nem féloldalasan, vagy egyik, vagy másik nép szemszögéből vizsgálja a közép-európai régió történetét és az egymással sokszor ellentétes nemzeti identitásokat, hanem ezek összevetésével éppen a közös kapcsolódási pontokat és átfedéseket emeli ki. Különösen érdekes a magyar történelem egyes alakjainak (például Hunyadi Mátyás, Zrínyi Miklós, II. Rákóczi Ferenc) összehasonlító vizsgálata, ami a más népek tudatában élő képeket szintetizálva, minden eddiginél sokszínűbben mutatja be nagyjainkat. Míg például Hunyadi Mátyás a magyarok, a szlovákok vagy a ruszinok számára az igazságos uralkodót személyesíti meg, addig a szerbek vagy a horvátok a török elleni küzdelem hőseként tisztelik, a szlovének pedig egyfajta „megváltót” látnak benne, aki Barbarossa Frigyeshez hasonlóan egy hegy gyomrában várja alvó seregével a jelt az ébredésre és szlovén népe felszabadítására.

A különféle témakörök egyedi megközelítésével (Közép-Európa fogalmának tisztázása, a különféle nemzetek által tisztelt „mitikus”tájak, folyók, hegyek ábrázolása, az egykor soknemzetiségű Fiume és Pozsony múltjának bemutatása, a közös hősök alakjának komparatív vizsgálata stb.) a filmsorozat olyan új szempontokat vet fel, melyek Közép-Európa múltjának jobb megismerése mellett egyben kulcsként is szolgálhatnak régiónk jelenének megértéséhez. A filmet a különféle helyszíneken készült felvételeken túl számtalan, a szépirodalomból vagy a folklórból vett idézet és dalbetét is tarkítja. A március 21-én indult sorozat tíz héten át tart, és a szerzők szerint minden remény megvan a folytatásra is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?