Új motivációs stratégia – a sikeresebb hétköznapokért

Tiszta célkitűzést! – Gondoljuk végig, mire van szükségünk. Ha elhatároztuk magunkat, könnyebb lesz egy cél érdekében mindent bevetni. „Több időt kell magamra fordítanom”, esetleg „Jó volna három kilót leadnom” vagy „Ideje beiratkoznom egy internetes tanfolyamra”.

Tiszta célkitűzést! – Gondoljuk végig, mire van szükségünk. Ha elhatároztuk magunkat, könnyebb lesz egy cél érdekében mindent bevetni. „Több időt kell magamra fordítanom”, esetleg „Jó volna három kilót leadnom” vagy „Ideje beiratkoznom egy internetes tanfolyamra”. Ha döntöttünk, a következő nehéz lépés, hogy mikor szánjunk időt a kivitelezésre. Mert ha nincs idő sportolni, fogyókúrázni vagy takarítani – az egyre felhalmozódó lelkiismeret-furdalás csak megnehezíti az ember dolgát. Legegyszerűbb, ha egy darab papírra összeírunk mindent, amit szeretnénk. Aztán a célcsoporton belül rangsoroljunk, így könnyebb lesz eldönteni, hogy a rendelkezésre álló időben melyiket valósítsuk meg. Aki igazán boldog akar lenni, annak nem mások értékrendje szerint kell élnie, hanem saját elhatározásai alapján. Egyszerre csak egy cél megvalósításán fáradozzunk, mert aki sokat akar, az elvész a feladatok között.

Legyen bátorságunk az önállósághoz! – Ki ne szeretne több szabadságot, nagyobb mozgásteret? Ez a vágy mindannyiunk kívánságlistáján rajta van. Hiába szakítunk azonban időt testedzésre, ha egy fél év múlva elvesztegetettnek tekintjük az egészet, mert az adott sport nem a műfajunk. Csak az lehet sikeres, aki ismeri önnön hibáit és erősségét, és mindezt beveti célja érdekében. Már a célok kijelölésénél érdemes mérlegelnünk, hogy van-e valóban kedvünk a dologhoz, esetleg kellő tehetségünk is adott-e hozzá. Sajnos különösen a nőkben azonban nagy a megfelelési vágy, így sokszor akkor fogadják csak el önmagukat olyannak, amilyenek, ha mások szemében úgy látják, rendben vannak. Az önmegvalósítás viszont egyénre szabott utat kíván, ami nincs kitaposva. Hát ehhez kell a bátorság.

Pozitív gondolkodást! – E nélkül nem megy. Zsuzsi, miután befejezte iskoláit, gyerekkönyveket szeretett volna illusztrálni. Majdnem egy éven keresztül küldözgette rajzait a különböző kiadóknak, amíg végre kapott egy kedvező ajánlatot. Ám ahelyett, hogy örült volna, a nagy feladat rögtön nyomni kezdte: még sok tanulnivalóm van, vajon bírom-e? A végén már egyenesen úgy beszélt, hogy nagy a kockázat, és biztos nem sikerül. Egy új feladat megoldásába belekezdeni mindig nehéz, ám a legrosszabb, ha elkezdünk ezen rágódni. Önbizalmunkat növelni kell, ezért inkább biztassuk magunkat. A negatív gondolatok ugyanis befolyásolják ellenőrizhetetlen tudatalattinkat, és végül kihatnak az eredményre. A pszichológusok ezt úgy nevezik: az önmagát beteljesítő jóslat. Aki várakozással tekint a jövőbe, az végül megnyeri a játszmát.

Végezzünk el mindent szép sorjában! – Az egy kilométer is egy centivel kezdődik. Megtételében az első lépés a legfontosabb. A siker titka a változtatás képességében rejlik. Minden egyes lépés kicsi sikerként könyvelhető el, és mindegyik előbbre visz a nagy cél felé. A bizonytalanság apránként tűnik el, a kis sikerek pedig erőt adnak a nagyobb feladatok elvégzéséhez.

Hagyjunk szabadidőt is! – Krisztina régen sokat festett, és ez rengeteg örömet okozott neki. Egyedül azt nem tudta, hogyan kell helyesen kezelnie az ecsetet, és milyen anyag milyen feldolgozást kíván. Végül beiratkozott egy művészeti kurzusra. Munka után nem volt másra ideje, csak gyorsan bevásárolt, és rohant a tanfolyamra. Aztán egyszer egy hosszú sorban állás után elege lett, és úgy érezte, már nem érdemes elmennie az iskolába. Ehhez a történethez tudnunk kell, hogy napunk kb. 40 százaléka váratlan eseményekből tevődik össze. A legtöbb tervbe tehát akkor csúszik hiba, ha a határidők túl szűkösek. Nem lehet negyedórákra felbontani a munkaidőt, számolni kell minden eshetőséggel. A feszült tempó ugyanis nyomásként nehezedhet ránk, és végül elveszítjük a kedvünket. Csak akkor tudunk energiával feltöltődni, ha néha leeresztünk, és időt szakítunk egy teára vagy kávéra.

Számítani kell a nehézségekre! – Az élethez hozzátartozik, hogy nem mindig megy minden úgy, mint a karikacsapás. Ám az apró kudarcok ne hátráltassanak minket. Fogjuk fel úgy, hogy ezek a jelek, amelyek segítenek reálisan látni a világot, két lábbal állni a talajon. (Ideál)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?