Új kezdeményezés

Budapest. Sajtótájékoztatón értékelte Gémesi Ferenc, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a megújult nemzetpolitikai intézményrendszer egyéves tevékenységét.

Budapest. Sajtótájékoztatón értékelte Gémesi Ferenc, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a megújult nemzetpolitikai intézményrendszer egyéves tevékenységét.

A hivatal részeként működő Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya például eredményként tarthatja számon az információs nap sorozatát, melyben az apparátus munkatársai Romániában, Szlovákiában, a Vajdaságban és Kárpátalján indították el a közös munkát az ott élőkkel együtt. 450 millió forintot osztottak ki a Szülőföld Alap Kárpát-medencei pályázói között. Néhány példa a patronáltak listájáról: egymillió forint támogatást kapott a magyar kormánytól a Csíki Székely Múzeum és a Félsziget Fesztivál (Erdély legjelentősebb kulturális, ifjúsági és zenei rendezvénye). A Csemadok pályázatát 20 millió forinttal támogatta a Szülőföld Alap. A Vajdaságban a Fórum Könyvkiadó, Kárpátalján a Magyar Könyvtárosok Egyesülete részesült jelentős (4 és 19 millió forintos) támogatásban.

Gémesi Ferenc bejelentett egy új kezdeményezést is: augusztus 18. és 20. között, valamint szeptemberben kerül sor először a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiváljára, amely a magyar–magyar kapcsolatok kulturális úton történő megerősítését célozza. Az augusztusi „A Dunánál” elnevezésű zenei fesztiválon ismert magyar zenészek lépnek fel Ruzsa Magditól a Ghymes együttesig. Szeptemberben és októberben pedig összművészeti fesztivál zajlik majd négy helyszínen (Budapest, Szeged, Gyula, Szombathely), ahol helyet kapnak a kortárs színház, a film, a tánc, a dzsessz, a klasszikus zene és képzőművészet jeles Kárpát-medencei képviselői is. (ktn)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?