Ugorj, ha mersz!

<p>Felmentette az emberölés vádja alól az illetékes prágai bíróság a Lamb Of God frontemberét, Randy Blythe-ot. Az énekest azzal vádolták, hogy lelökte a színpadról rajongóját, aki belehalt sérüléseibe.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A több mint két évvel azelőtti prágai koncerten történtekre a tanúk egy része úgy emlékezett, hogy Blythe meglökte a színpadra felkapaszkodó fiút, mások szerint a rajongó önszántából, maga ugrott le a színpadról. Az úgynevezett „stagediving” nagy divat metálkoncerteken, és azon az estén többen a közönség közé vetették magukat a színpadról. Ráadásul a frontember „come on up” felszólítását úgy értelmezték, hogy „gyertek fel”, pedig Blythe csak arra biztatta rajongóit, hogy hangosabban tapsoljanak.

Rocksztár előzetesben

A 19 éves David Nosek is felmászott a színpadra, hogy levesse magát a tömegbe. Odafent pár másodpercig ugrált és hadonászott, mire az énekes (szemtanúk szerint) lesegítette őt. A többiek nem kapták el, és olyan szerencsétlenül esett, hogy beverte a fejét a padlóba. Néhány perc múlva kómába esett, két héttel később pedig meghalt.

A Lamb Of God napjaink egyik legnépszerűbb metálzenekara. A frontermber nem is tudott a rajongó haláláról, egészen addig, amíg 2012 nyarán az együttes egy újabb koncertre Prágába nem repült. Randy Blythe-ot a rendőrség a repülőtéren letartóztatta, és több hónapot töltött előzetesben. Az aznapi koncert természetesen elmaradt.

A per során kriminálpszichológusok a rocksztár személyiségét is elemezték. Szerintük Blythe ugyan hajlamos arra, hogy stressz hatása alatt agresszíven viselkedjen, de csak annyira, amennyire bármelyikünk. Zenésztársai szerint Randy kifejezetten kedves, barátságos és művelt ember, akinek a színpadon mutatott esetleges agressziója csak a show része.

Rajongók a bíróságon

Több tanú is védelmébe vette Randy Blythe-ot a prágai tárgyaláson. Milan Poránek, akit az énekes bevallottan lelökött a színpadról, egyáltalán nem érezte agresszívnek Randy vele szembeni fellépését, és jogosnak is tartotta, hogy az énekes lenyomta őt a földre, miután felmászott a Lamb Of God tagjai mellé. „Stagedive-olni akartam, de Randy levitt a földre és ott tartott, mert nagyon részeg voltam. Azért lépett fel velem szemben így, amiért úgy viselkedtem, ahogy. És teljesen indokolt is volt, amit tett.”

Egy női rajongó szerint, akit szintén tanúként idéztek be, nem kell túl komolyan venni a hasonló jeleneteket egy metál- koncerten. „A heavy metal zenekarok mindig dühösnek akarnak tűnni a színpadon, de ami történt, eleve nem tűnt túl komolynak” – mondta. A klub egyik korábbi alkalmazottja szerint a személyzet tudta, hogy valakihez mentőt kellett hívni a koncert közben, de a pontos részletekkel nem voltak tisztában, ezekről csak azután szereztek tudomást, hogy később a rendőrség megkereste őket.

Az utolsó szó jogán

„Szeretnék köszönetet mondani Daniel Nosek családjának, amiért nem támadtak engem a sajtóban, és köszönöm nekik a kedves szavakat is itt, a bíróságon”, mondta Blythe a bíróságon az utolsó szó jogán, az ítélet kihirdetése előtt. „Nagyon sajnálom a veszteségüket. Daniel a zenekarom rajongója volt, nem akartam neki ártani. Csak egy fiú volt, és azt kívánom, bárcsak még mindig itt lehetne. Ha a cseh igazságszolgáltatás börtönbüntetésre ítél, férfiként fogom azt letölteni. Ha szabad maradok, legjobb tudásom szerint járok majd el annak érdekében, hogy biztosítsam: sem az én zenekarom, sem más zenekarok koncertjein ne fordulhasson elő hasonló eset a jövőben, és így a rajongók biztonságban legyenek. Kerestem a választ a történtekre, de csak egyféle feleletet találtam: hogy tragikus, szörnyű baleset történt.”

A prágai bíróság végül felmentette Randy Blythe-ot minden vád alól. Ha bűnösnek találják, akár tíz év letöltendő szabadságvesztésre is ítélhették volna.

Mi a stagediving?

Sokan azt tartják, nincs is igazi punk- és metálkoncert stagediving nélkül. A stagediving (szabad fordításban „színpadról merülés”) a hangulatfokozás mellett a bátorság próbája is. Lényege, hogy a koncert egy felfokozott pillanatában a zenész, vagy a színpadra felmászó rajongó nagy lendülettel leveti magát a közönségbe, remélve, hogy a tömeg elkapja és kézről kézre adva továbbúsztatja őt (az úsztatásnak egyébként külön neve is van: crowdsurfing, azaz tömegszörfözés).

A leírtakból talán érezhető, hogy rendkívül balesetveszélyes, kockázatos akcióról van szó. Nem tudni pontosan, ki őrült meg először a színpadon annyira, hogy a közönségbe vesse magát. A „hivatalos verzió” szerint a stagediving feltalálása a punk keresztapjának is nevezett, Iggy Pop személyéhez köthető. Állítólag ő követte el az első „merülést” egy kevéssé tiszta, heroin által befolyásolt pillanatban. Ez a kezdetben extrém és lázadó színpadi akció mára az ilyen koncertek természetes velejárójává vált. Sőt, néhány előadó, például az ipari metált játszó német Rammstein tovább is fejlesztette: ők a koncertek során egy gumicsónakban kelnek útra a közönség kezein úszva. Az ifjú kísérletezőknek mégis azt javasoljuk: csak akkor próbálkozzanak ilyesmivel, ha kellően nagy létszámú, tömött sorokban álló és levegőbe emelt kezű, őrjöngő közönséggel állnak szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?