Tüntető képzőművészek a Ludwigban

JUHÁSZ KATALINHatározatlan ideig maradnak a budapesti Ludwig Múzeumban az intézmény előterét elfoglaló tüntetők, akik az igazgatói posztra kiírt valamennyi pályázat nyilvánossá tételét követelik, szakmai egyeztetést sürgetnek, és Balog Zoltán szakminiszterrel szeretnének találkozni a múzeum épületéb

JUHÁSZ KATALIN

Határozatlan ideig maradnak a budapesti Ludwig Múzeumban az intézmény előterét elfoglaló tüntetők, akik az igazgatói posztra kiírt valamennyi pályázat nyilvánossá tételét követelik, szakmai egyeztetést sürgetnek, és Balog Zoltán szakminiszterrel szeretnének találkozni a múzeum épületében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy tesz, mintha nem értené, mit kérnek a demonstrálók. Tegnapi közleményében a tárca sajnálattal állapította meg, hogy: „A minisztérium által hétfőre kezdeményezett találkozón a Ludwig Múzeum lépcsőin napok óta demonstráló Összefogás a Kortárs Művészetért képviselői nem jelentek meg. A minisztérium sajnálattal állapítja meg, hogy a demokráciát és átláthatóságot követelő tüntetők eszerint nem hajlandóak a párbeszédre, és nem kívánják megismerni az igazgatói pályázat törvényes kereteit és menetrendjét.”

A minisztérium sajnálatát fejezik ki, hogy„a szervezet tagjai nem kíváncsiak a tényekre és arra, hogy a hosszú évek óta érvényben lévő jogszabályok hogyan rendelkeznek egy magyar múzeum igazgatójának kinevezéséről.” Pedig a demonstrálók információink szerint pont erre kíváncsiak. Múlt csütörtök délelőtt ültek le transzparenseikkel a Ludwig Múzeum előterében, autonóm intézményeket és a kultúra irányításának átláthatóságát követelve. Elmondásuk szerint nem a mostani igazgató, Bencsik Barnabás mellett, hanem a szaktárca átláthatatlan és átpolitizált pályáztatása ellen tüntetnek. A posztért újrainduló Bencsik nyilvánosságra hozta pályázatát, a másik jelölt, Fabényi Júlia viszont nem. Ráadásul a minisztérium titkosította a javaslattevő bizottság ülésének jegyzőkönyvét, a tagokat pedig titoktartásra kötelezte. Sajtóinformációk szerint a jobboldali túlsúlyú szakmai zsűri Fabényit ajánlotta Balog Zoltán miniszternek, aki június 12-ig hirdethet eredményt. A múzeum dolgozói csalódottan fogadták az igazgatói pályázat várható eredményét, többen bejelentették, hogy Fabényi kinevezése esetén felmondanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?