Trump miatt nem csinálja meg az ezüst folyót Christo

Denver |

<div>Mégsem fedi be az Arkansas folyót Christo, pedig már 15 millió dollárt költött a projektre.</div>

Hosszú évekig tartó küzdelem után a világhírű csomagolóművész elállt nagyszabású tervétől, hogy 10 kilométer hosszan ezüstös szövettel fedje be az Arkansas folyót az amerikai Colorado államban.  [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"263929","attributes":{"alt":"Christo","author":"SITA/AP-felvétel","class":"media-image","height":"347","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] A bolgár származású térművész, eredeti nevén Hriszto Javasev, 20 évet dolgozott az Over The River nevű projekten, öt éve folytatott jogi csatározásokat az ellenzőkkel és máig 15 millió dollárt fektetett a projektbe. Most azonban bejelentette, nem vár tovább, a jövőben minden energiáját, idejét és pénzét „élete főműve”, a Masztaba megvalósítására, egy olajoshordókból álló, 150 méter magas szobornak az arábiai sivatagban való felállítására fordítja, melyen már 1977 óta dolgozik. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"263930","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"435","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] A 81 éves művész elmondta a The New York Times című lapnak, hogy a projektből való kihátrálásának világos politikai üzenete van, nem akar semmi olyasmit megvalósítani, amiből a jelenlegi szövetségi kormány hasznot húzhat. (A folyópartot Hriszto a szövetségi államtól bérelné a projekt idejére.) A látványos installáció méterekkel a folyam felszíne fölött tekergett volna, amikor a folyó elég nyugodt ahhoz, hogy a vadvízi evezősök, illetve a híres 50-es főúton haladó autósok gyönyörködhessenek a kifeszített szövet látványában. Christo és felesége, a 2009-ben elhunyt Jeanne-Claude a kilencvenes években kezdett helyszínt keresni az installáció számára, az Arkansas folyó Canon City és Salida közötti szakaszát 89 meglátogatott folyam közül választották ki. A gigantikus installációiról ismert táj- és térművész páros az elmúlt évtizedekben több látványos projekttel hívta fel magára a figyelmet, köztük a berlini Reichstag, a Sydney melletti tengerpart és több Miami-közeli sziget becsomagolásával, egy narancssárga óriásfüggöny kifeszítésével két hegy között Colorado államban és egy 40 kilométer hosszú, 5,5 méter magas tengerpartig futó kerítés felhúzásával Kaliforniában. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"263931","attributes":{"alt":"A lebegő dokkok és Christo egyéb munkái. Érdemes megnézni!","class":"media-image","title":"A lebegő dokkok és Christo egyéb munkái. Érdemes megnézni!","typeof":"foaf:Image"}}]] Christo legutóbbi, The Floating Piers (lebegő dokkok) nevű installációja átütő sikert aratott, az észak-olaszországi Iseói-tó vizén lebegő 4,5 kilométeres ideiglenes pontonhídon tavaly nyáron a vártnál kétszer többen, 1,3 millióan mentek végig fennállásának két hete alatt. A művész álma a vízen lebegő sétaútról két sikertelen próbálkozás után vált valóra, korábban Japánban és Argentínában nem kapott engedélyt a projektre.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?