Trudie Styler nem abból él, hogy Sting felesége

<p>Első játékfilmjével, a Freak Show-val Berlin után idén Karlovy Varyban is bemutatkozott Trudie Styler, aki amerikai filmes körökben az Englishwoman in New York címet is elnyerhetné. Szándékos az utalás Sting híres dalára.</p>

Trudie Styler ugyanis 1992 óta a neves angol bárd felesége, bár házasságkötésük évében négy gyermekük közül három már a világon volt. Legidősebb lányuk, Bridget Michael már harminchárom, fiuk, Jake harminckettő, az apja nyomdokaiban járó Eliot Coco Pauline huszonhét, a legifjabb fiú, Giacomo Luce pedig huszonegy éve. Ennyit a családról.

De amíg a férje, eredeti nevén Gordon Matthew Sumner értékes popballadákat komponál, felesége – elkötelezett környezetvédő-társa, akivel több mint 40 millió dollárt gyűjtöttek már össze esőerdők megmentésére – főállásban színésznő és producer. Hogy ez évtől már rendezőként is jegyzik a nevét, azt a véletlennek köszönheti. A Freak Show ugyanis eredetileg másvalaki filmje lett volna.

„Sokáig csak producerként voltam érdekelt a filmben, de amikor a kiszemelt rendező külső okok miatt lemondott az ajánlatról, gondoltam egy merészet, és azt mondtam: akkor majd én! Szerencsére olyan gyorsan zajlott minden, hogy nem is volt időm azzal foglalkozni, mi lesz, hogyan fogok helyt állni, egyszerűen elfelejtettem félni. A forgatás is gyors tempót vett, hogy csak a munkára koncentrálhatok. Nagyon erős történet a Freak Show, nem engedhettük ki a kezünkből. Engem iszonyúan zavart volna, ha ezt másvalaki meséli el.”

Drámák a felszín alatt

Billy Bloom, a Freak Show hőse egy olyan tini fiú, akinek eszébe sem jut, hogy olyan legyen, mint a társai. Épp ellenkezőleg: más akar lenni. Lenyűgöző, összetéveszthetetlen, mindenkinél vagányabb. Csakhogy másnak lenni manapság sokak szemében megbocsáthatatlan. Billy, legalábbis az öltözködésében, divatot diktál. Extravagáns. Kívülálló. Kicsit David Bowie, kicsit Lady Gaga. Billyt támadják is ezért. Bántják. Sértegetik. Megjegyzéseket tesznek rá. Megalázzák. Szívatják. De megvédi magát. Első megítélésre Trudie Styler rendezése klasszikus tinikomédia lehetne, de nem az. A felszín alatt sokkal mélyebb drámák húzódnak meg. Trudie Styler és Sting lánya, Eliot két évvel ezelőtt nyilvánosan közzétette: nem szeretné sem férfiként, sem nőként azonosítani magát.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"283912","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

„Rengeteget segített a forgatás során – meséli róla az édesanyja. – Főleg a zene megválasztásában. Ő beszélt rá, hogy a Perfume Genius és Boy George dalait tegyem a filmbe. Eliot egyébként okos és szellemes. Interjút kért tőle nemrég a New York Magazine. Megkérdezték tőle: leszbikus vagy heteroszexuális. Azt felelte az újságírónak: Maga sem mondta, hogy heteroszexuális, amikor bemutatkozott. Ez nem is lehet kérdés. Azt felelte, hogy zenész.”

Hogy milyen tanáccsal szolgál Trudie Styler azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke Billy Bloomhoz hasonlóan másnak érzi magát?

„Mindenkinek joga van az önkifejezésre. Öltözzön úgy, ahogy akar, ahogy a legjobbnak találja. Ez ne legyen kérdés. Ne érezze azt a gyerek, hogy nincs valami rendben nála. Ne gátolja őt a szülő abban, hogy olyan irányba fejlődjön, amit ő maga választ. Emlékszem a kamaszkoromra, én sem beszéltem meg bizonyos dolgokat a szüleimmel. Voltak kérdések, amelyekre nem tőlük vártam a választ.”

A tolerancia vezéralakja

Arra a megjegyzésemre, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke korlátozza jogaiban azokat a személyeket, akik különböző okoknál fogva mások, mint a többség, Trudie Styler a következőt válaszolja. „A liberális gondolkodók számára az Egyesült Államok már nem az, ami volt. Trump mindent megtesz, hogy felforgassa az országot. Amerika újra homofób és rasszista lett, legalább fél évszázadot léptünk vissza, s amíg ő kormányozza az országot, csak rosszabb lesz a helyzet. Amikor elkezdtük forgatni a Freak Show-t, senki nem gondolta volna, hogy megnyeri a választásokat. Ma ő az elnök. Jelszavát, a Tegyük ismét naggyá Amerikát, beépítettük a forgatókönyvbe. Van egy ellenszenves lány a filmben, az ő szájába adtuk a mondatot. Abigail Breslin nagyszerűen formálja meg a szerepet.”

Billy Bloomot az ugyancsak kiváló Alex J. Lawther alakítja, aki sminkjével, öltözékével kiválóan egyensúlyoz a két nem határvonalán.

A tolerancia, az empátia vezéralakja Billy Bloom. Konzervatív iskolájában a változások szószólója. Egy idő után már ő sem vágyik az extravaganciára. Tisztán látja az utat, amelyen folytatni akarja az életét. Optimista. Érzi, hogy le fog küzdeni minden akadályt. Erős lány. Erős fiú. Erős ember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?