TooFar – Kitűnni a tömegből

TooFar

Idén ők nyerték a határzár miatt csupán virtuálisan megrendezett Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét, állítólag toronymagasan. A zsűrit a beküldött koncertfelvételekkel „fertőzték meg”. Remélhetőleg az októberi budapesti szuperdöntőn már részt vehetnek, és tovább terjeszthetik az alternatív beütésű hard rockot. Ők a párkányi TooFar.

Az eredményhirdetés másnapján a három éve alakult csapat szólógitárosával, Bajnok Áronnal elemeztük a zeneipar helyzetét, különös tekintettel a kezdő zenekarok áttörési esélyeire. Áron idén érettségizik, és irigylésre méltó bizonyossággal tudja már, mivel szeretne foglalkozni a jövőben: a hangmérnöki pálya érdekli. De ne szaladjunk ennyire előre, ismerkedjünk meg a zenekarral.

„A TooFar tulajdonképpen két társaság tagjaiból alakult, néhányan lemorzsolódtak, mások szerepet váltottak, például az eredeti énekesünk most basszusgitározik. Az első közösen rögzített dalunk az Esély a múltra volt, amely aztán egy későbbi verzióban felkerült a tavalyi EP-re. Erősen gondolkodunk rajta, hogy fel kellene vennünk még egyszer, a mostani tudásunkkal, mert úgy érezzük, zeneileg és emberileg is rengeteget fejlődtünk az elmúlt két év alatt. A készülő albumunkon már hallható lesz ez a szavakkal nehezen kifejezhető változás. Mindenképpen szeretnénk december végére befejezni, bár a határzár nagyon megnehezíti a helyzetünket.”

A fiúk ugyanis magától érthetődő természetességgel kezelik egy régióként Párkány és Esztergom környékét, csak hallomásból ismerik azokat az időket, amikor még nem lehetett szabadon közlekedni a két ország között. Magyarországi stábbal szeretnék felvenni az új klipjüket, magyarországi segítőik vannak, Budapesten tanuló énekesük, Benedek pedig most a magyar fővárosban ragadt. Szerencsére Áron kiépített egy kis otthoni stúdiót, és a mixelés tudományát is elsajátította, úgyhogy az ilyen nehéz időkben is már otthon végezhetik a stúdiózást. Egyébként is úgy érezték, szabadabban kísérletezhetnek otthoni körülmények között, mint egy profi stúdióban, ahol legtöbbször nem minden a terveik szerint alakul. „Például van egy dalunk, amelybe véglegesítés után még utólag beletettem vagy húsz szintisávot, mindenféle suttogásokat, háttéreffekteket. Ha viszont egy stúdóban játszunk fel valamit, az abban a pillanatban véglegessé válik, ahogy kilépünk az ajtón. Utólag már csak minimálisan tudunk hozzányúlni. Annyira megtetszett nekünk ez a fajta szabadság, hogy úgy döntöttünk, az albumunk teljes egészében nálam készül. Pont tegnap olvastam, amit Tom Morello mondott ezzel kapcsolatban. Szerinte a zenészek egyre inkább hajlanak arra, hogy ők maguk kezdjenek el producerként is működni, és ők döntsék el, milyen legyen a hangzás. Az alapokat ma már el lehet sajátítani a YouTube-on és online tanfolyamokon. Sőt, akár egyetemekre is be lehet iratkozni az interneten ilyen szakra, és az illető a végén rendes diplomát kap.”

Áron egyébként hét-nyolc éves kora óta egészen tavalyig járt a párkányi zeneiskolába. A TooFar új stílusával kapcsolatban annyit árult el, hogy elszállós elektronikával szeretnék ötvözni a zenéjüket. Szerinte a hangszerek hagyományos használatával már nehezebben lehet újat mutatni a rockzenében, fel kell turbózni a hangzást, ha egyediek akarnak lenni. „A piac mára nagyon telített lett. Mindent el tudok érni két kattintással, és sok a hasonló jellegű produkció, mivel ha valami sikeres lesz, azt azonnal több ezren koppintják, de természetesen az effajta inspirációszerzés is nagyon hasznos is tud lenni, ha okosan csinálja az ember.

Ez meglehetősen veszélyes tendencia, nem szabad beleesnünk ebbe a hibába, szeretnénk elszakadni a megszokott, kézenfekvő megoldásoktól. Mostanában amúgy is sok időnk van kísérletezni. A különböző szintetizátoros experimentálások során egy új világ nyílt meg előttünk. Tisztában vagyunk a trendekkel, ami szerintem nagyon fontos egy zenekarnál, de pont azért jó képben lenni, hogy tudjuk, mi mit szeretnénk ehhez képest megvalósítani, illetve mit ajánlatos elkerülnünk az eredetiség érdekében.”

A TooFar rendszeres résztvevője az esztergomi zenei életnek; a Sportalsó klubban évente tart sikeres koncerteket, a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét pedig a város Fesztiválsziget nevű rendezvényén történt fellépésük anyagával nyerte meg. „Három éve, amikor elkezdtünk közösen zenélni, a Sportalsó volt számunkra a vágyak netovábbja, egyfolytában arról álmodoztunk, hogy egyszer felléphessünk ott. És fél év múlva már ott álltunk a klub színpadán, az első sportalsós koncertünkön. Alig hittük el.”

A beszélgetés során azt is lemodelleztük Áronnal, hogy mik lesznek a további lépések, ha majd elkészül az album. A legnehezebb feladat ugyanis eljuttatni a végterméket a fogyasztóhoz, akit minden oldalról folyamatosan bombáznak új zenékkel, és gyakorlatilag az egész világ könnyűzenei kínálata ott van a farzsebében. „Ma már elengedhetetlen, hogy egy zenekar okosan promózza magát, mert ellenkező esetben senki sem fog tudni róluk, bármilyen jó lemezt csinálnak. Akik megengedhetik maguknak, profi stábot alkalmaznak e célra. Ezért van az, hogy húsz hasonló kvalitású produkció közül ki tud emelkedni egy-kettő, amelyek nem feltétlenül a zenéjük miatt lesznek népszerűek, hanem az imidzsük miatt, a frontember frizurája miatt, a szép kék szeme miatt, az öltözékek miatt, egy-két ütős klip miatt, az általuk közvetített életérzés miatt. Valahogy ki kell tűnni a tömegből. És ez a feladat már a zenén túli dimenziókba vezet. Viszont a közönség megérzi, ha valami nem őszinte, kiszámított, hatásvadász. Ezért arra kell törekednünk, hogy mindig önmagunkat adjuk” – mondja Áron, aki – hangsúlyozom – még csak tizenkilenc éves. A saját korosztályában azt látja, hogy sokan nem tudják, mit kezdjenek magukkal érettségi után. Nincsenek terveik, jövőképük, azt sem képesek felmérni, mihez van affinitásuk. Nekik üzeni, hogy manapság mindent el lehet érni, amit az ember célként tűz ki maga elé. És hogy mindenkinek van valamilyen „szuperképessége”, csak fel kell fedeznie. Áront nagyon aggasztják az újabbnál újabb szociális platformok, amelyek szemmel láthatóan vezetik félre a fiatalságot. Bizonytalan, döntésképtelen tinik tömegei ülnek a monitorok előtt, és azoknak hisznek, akik a leghatásosabban kínálják nekik portékájukat. Áron szerint ez nem is mindig az ő hibájuk, mert sok „influencer” hihetetlen módon elsajátította a tömegirányítás módját. A TooFar zenekar komolyan gondolja a dolgot. Úgy érzik, megvan bennük a kitartás, és van mondanivalójuk, mind zeneileg, mind pedig a szövegek terén. A zenét eddig Áron és Benedek általában felváltva írták, de mostanára már mindenki bekapcsolódott a dalírásba. A dalszövegfelelős Benedek, akinek nagyapja is tehetséges a megfelelő szavak egymás mellé helyezésének terén, úgyhogy volt kitől örökölnie az affinitást. Hadd idézzem kedvenc refrénemet: „Túléltük, jól vagyunk, ha neked ez nem kell, inkább hagyunk.”

Kívánunk a TooFar zenekarnak sok kitartást, türelmet, ügyes marketingfogásokat és jó szelet a vitorlájukba, hogy messzire jussanak, és iránytűt, hogy tájékozódni is tudjanak.

Érdekes

Felállás:

 Novák Benedek – ének, ritmusgitár
 Balla Dávid – basszusgitár, vokál    
 Bajnok Áron – szólógitár
 Marsal Levente – dobok

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?