Több versmondót vártak

Kilenc fiatal – Hegedűs Réka, Svec Mónika és Szabó Veronika Érsekújvárból, Horváth Judit és Magda Katalin Zselízről, Lőrincz Tamás Léváról, Szalai Tímea Komáromból, Szlama Anikó Udvardról és Száz Pál Peredről, ők voltak a VI. Kárpát-medencei Csengey Dénes Vers- és Prózamondó verseny Érsekújvárott megrendezett szlovákiai elődöntőjének részvevői.

Schmidt István: „Eddig minden alkalommal egy elődöntőn válogattunk Szlovákiában, jóllehet szerettük volna, ha legalább két helyen történik.”A szerző felvételeBerényi Gita, a hazai versmondás ismert személyisége közzétette a felhívást a lapokban, körbetelefonálta az iskolákat, ennek ellenére csak kilencen jelentkeztek. Talán az rettentette el a versmondókat, hogy öt verssel kellett nevezni. A döntőt április 16-17-én rendezik meg Nagykanizsán. A szlovákiai elődöntő zsűrijének elnökét, Schmidt István rendezőt kérdeztük.

Hány elődöntője van összesen a versenynek. és abból hány Szlovákiában?

Eddig minden alkalommal egy elődöntőn válogattunk Szlovákiában, jóllehet szerettük volna, ha legalább két helyen történik, a másik a keleti részen, valahol Rozsnyó, Kassa környékén. Ismerve a diák versmondók anyagi lehetőségét, nem olyan egyszerű az ország egyik végéből a másikba eljutni.

A korábbi elődöntőkhöz viszonyítva nálunk mit tapasztal? Többen jelentkeznek most a versenyekre vagy csökken az érdeklődés?

A Csengey-elődöntőn tíz körüli a jelentkezők száma. A Tompa Mihály-versenynek minden évben nagy sikere van, nagy létszámmal bonyolítják. Irigyeljük őket. Szeretnénk, ha a nyertesek a Csengeyn is megjelennének. Nagyon örülnénk, ha sokkal több itteni versmondót tudnánk meghallgatni.

Úgy hallottam, sokakat elriasztott a jelentkezéstől, hogy öt verssel illetve prózával kellett készülni.

Ha valaki úgy indul, hogy egy nagy kiterjedésű döntőnek lehet a résztvevője, ha szeretne bekerülni – korcsoportonként – abba a tizenötbe, akik majd Nagykanizsán megmérettetésre kerülnek, minimum, hogy legalább öt magyar verset tudjon elfogadhatóan előadni. Jól emlékszem arra, amikor a hetvenes években meghirdették például a Babits-versenyt, kritérium volt tíz Babits-vers és tíz vers az egyetemes magyar irodalomból, vagyis húsz vers volt a belépő. Egy országos szavalóversenyen elvárható lenne, hogy legalább húsz verset tudjon valaki a magyar irodalomból. Rá kellett azonban jönnünk, hogy ebben van valami elriasztó – legalábbis a húszban. De nem hiszem, hogy a magyar irodalomból öt verssel ne lehetne felkészülni itt, ahol a versmondásnak van kultusza. Tíz éve járok Szlovéniába. Ott az előadásszerű magyar versmondásnak meg kellett vetni az alapjait. Abban az időben azon a nyelvterületen élt körülbelül nyolcezer magyar, és korábban csak úgy találkoztak a verssel, hogy a kétnyelvű általános iskolákban évenként memoriterként fel volt adva egy-két vers. Miután azt kötelező volt megtanulni, kellőképpen utálták... Tehát innen kellett elindulni. Ezen hála Istennek túl vagyunk! Az általános és középiskolákban a vers- és prózamondó versenyek döntőjét évek óta nem lehet egy nap alatt megrendezni, mert annyi a gyerek. Egyik nap az alsó tagozatosok, másik nap a felső tagozatosok versenyeznek.

Milyen a színvonal a magyar nyelvterületeken? A szlovákiai, erdélyi, vajdasági vagy a kárpátaljai versmondók a legjobbak? A tíz év alatt emelkedett vagy csökkent a színvonal?

Valójában változó a színvonal, mert nem mindig ugyanazok jelentkeznek, de az elmúlt években a szakemberek azt tartották, hogy a Csengey Dénes Vers- és Prózamondó Verseny az ország legszínvonalasabb versenye. Számtalan esetben nyertek határon túliak, szlovákiai kislány is; de a vajdaságiak is, az erdélyiek is az élvonalban voltak. A kárpátaljaiakat csak az elmúlt időben sikerült megszólítani, velük korábban nem tudtunk kapcsolatot teremteni, tehát róluk nincs képünk.

A nevezési feltétel öt magyar vers az egyetemes magyar irodalomból. Vannak kedvenc versek?

Most éppen nincs, és ezt jónak tartom. Hallatlanul vegyes a kép. A tizenkilencedik századtól napjainkig minden költő megtalálható. Kányádival meglehetősen sokszor találkozunk, de Gál Sándor verseivel is. Örvendetes, hogy nem jellemző, hogy ráállnak egy költőre. Jó, hát korábban nem lehetett nagyon Wass Albertet hallani, most azért meglehetősen sokszor.

Az érsekújvári elődöntőből hányan juthatnak el Nagykanizsára?

Összesen tizenöten-tizenöten jutnak be a döntőbe az ifjúsági, a felnőtt korcsoportból, de lehet hogy csak tizenkét-tizenhárom továbbjutó lesz, s akkor a felnőtt korcsoportból juthatnak tovább többen. Hogy Szlovákiából kik lesznek ott a döntőn, még nem tudjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?