Tizenöt éves, de Örökké Fiatal

A közép-európai térség egyik legismertebb nemzetközi színházi fesztiválja a Divadelná Nitra idén tizenöt éves. Éppen ezért, vagy ennek ellenére a szeptember 22-től 27-ig tartó monstre rendezvény idei vezérfonala a Forever Young – Örökké Fiatal
jelszó.

A kezdetektől a legérdekesebb, legizgalmasabb, legújabb tendenciák bemutatása volt a cél, 2005-ig tematikus megkötés nélkül. Tavaly már a szociális-politikai színház hívószava köré csoportosították a szervezők a programot, aktuális társadalmi-közéleti kérdéseket jártak körül az előadások. Idén a fiatalság, a szépség kultusza, a minden csak árucikk, a bármi megvásárolható elve a téma. De érintik az előadások az érzelmi kiüresedettség, a halálfélelem, a boldogságkeresés, a valóságos és virtuális test, a sztereotip gondolkodás témaköreit is. Darina Kárová fesztivál-igazgatónő beköszöntőjében deklarálta, a jubileumi Divadelná Nitra 2006 ugyanúgy a provokatív, elgondolkodtató, a legmerészebb, a különböző művészeti ágak közti határmezsgyéken egyensúlyozó szokatlan alkotások gyűjtőhelye kíván lenni, mint eddig. Most is a nagy rendezők és színészek mellett, a feltörekvő ifjú generáció sztárjait is be akarja mutatni a szlovákiai publikumnak. Tavaly a fesztivál hat napja alatt majd’ tizenhétezren voltak kíváncsiak a 115 rendezvényre. Európa tíz országából tizenhárom színház húsz előadása érkezett. Idén tizenegy ország tizennégy színházi társulata mutatkozik be Nyitrán.

A magyar előadások már évek óta a legsikeresebb produkciók közé tartoznak, tavaly a Schilling Árpád rendezte Fekete ország szinte egyöntetűen a fesztivál legjobb előadásának lett kikiáltva. Idén a budapesti Nemzeti Színház a zseniális romantikus drámaíró, Heinrich von Kleist tragédiáját, a Pentheszileiát játssza. A nagyon ritkán bemutatott, szenvedélyes és különös szerelmi történetet tálaló verses dráma Zsótér Sándor rendezésében, László Zsolt és Tóth Orsi főszereplésével látható. Két előadás is korhatáros, az egyik egy brit a másik pedig egy belga produkció. Mark Ravenhill a kilencvenes évek cool drámájának emblematikus alakja (Shopping and fucking, Faust, Faust halott) nemcsak tabudöntögető színpadi szerzőként, de színészként is bemutatkozik. A Termék című szabad szájú, a mai kor legtöbb aktuális témáját érintő monodrámában egy filmproducert és forgatókönyvírót játszik, aki éppen egy színésznőt próbál meggyőzni arról, hogy vállaljon szerepet készülő filmjében. Az előadás érdekessége, hogy a mindvégig némán jelen lévő nőt a komáromi Jókai Színház színésznője, Szvrcsek Anita játssza. A színésznőt egyébként a Dosky (az Évad Színházi Díjai) díjátadó ünnepségén is láthatja a közönség a Marián Amsler rendezte ceremónia egyik szereplőjeként.

A belga Johan Simons egy igazi bestseller alapján rendezte a provokatívként reklámozott előadását. Michel Houellebecq az Elemi részecskék kultuszszerzőjének A csúcson című regénye szolgáltatta az alapanyagot a Platform című előadáshoz. Milyen a szerelem a szexturizmus korában, milyenek az érzelmek a piac törvényei között? A szabados testiséget és vitára ingerlő megállapításokat ígérő produkció látványvilágát a jelenleg az egyik legfelkapottabb és legeredetibb díszlettervező, Bert Neumann teremtette meg.

Bármennyire is furcsa először látható a Divadelná Nitrán a prágai Nemzeti Színház. A társulat Michal Dočekal rendezésében a III. Richárdot játssza, a főszerepet pedig a Kryštof együttes frontembere, Richard Krajčo alakítja. Az előadás monumentális, a látvány ismert képregények világát idézi.

A tizenöt év alatt még soha nem láthatott a fesztivál közönsége olasz előadást sem: idén Emma Dante rendezésében a palermói társulat egy nagyon színészcentrikus előadással töri meg a jeget. Az Életem a családról szól allegorikusan és eksztatikusan. Portugál színház sem volt még Nyitrán, a SWAP című portói multimediális produkció pótolja ezt a hiányt. Lengyel társulat nélkül sincsen meg ez a fesztivál, Büchner Woyzeckjét Maja Klecewska rendezésében a kaliszi Boguslawski Színház játssza. A szlovákiai magyar színházrajongóknak onnan lehet ismerős ez a színház, hogy nemrég Czajlik József vendégrendezett itt, a román Matei Visniec A kommunizmus története című darabját állította színpadra. Nikolaj Koljadáról, a szibériai drámaíró-iskola megteremtőjéről, akit jó ideje rendezőként is jegyeznek a szakmában, szintén Czajlik neve juthat eszébe a honi közönségnek, hiszen tavaly az ő rendezésében mutatták be Komáromban A mese a halott cárkisaszszonyról című darabját.

Nyitrára saját jekatyerinburgi színházával érkezik Koljada Gogol agyonjátszott, de mindig hátborzongatóan aktuális Revizorjával. Vidéki ízléstelenség, szerencsétlenség, alkohol és dilettantizmus keveredik pimaszul és gátlástalanul a színészileg is szuggesztív előadásban. Különlegességnek ígérkezik a fesztivál utolsó napján látható norvég táncszínház, hiszen a tizenöt perces előadást egyszerre egy néző láthatja csak, erre utal a cím is Lyukas doboz. Heine Rosdal Avdal délután kettőtől este tízig várja a „kukucskálókat” az Andrej Bagar Színház kulisszái mögött.

A kilencvenes évek a litván színház világhódításának ideje volt, A Baltikum új színházi keresztes lovagjai az utóbbi években a lettek. Alvis Hermanis teátrálisan szociografikus előadása Tatjana Tolsztaja Szonya című szövege alapján készült. Nem hiányozhat persze a politikai színház sem, az ez irányú vágyakat Michal Bambušek elkötelezett anarchista színháza elégíti ki. A Mezei út vigasza című előadást egy 1945-ös brünni történelmi pillanat, az úgynevezett brünni menet ihlette, s a janíkovcei repülőtéren látható majd.

Szlovákiát három előadás képviseli, Thomas Bernhard Nyugdíj előttjének Juraj Nvota rendezte hátborzongatóan kispolgári előadása, a házigazda nyitrai színház magánéleti viszonyokat boncolgató produkciója, és a turócszentmártoni Kamara Színház Roman Polák értelmezésében játszott Csehov Ivanovja, melynek sajátossága abból is kitűnik, hogy beválogatták a besztercebányai bábszínházi fesztivál programjába is. A számtalan off program közül a legizgalmasabb a Fiatalon nem halni lesz, mely négy napon át, tudományos előadások alapján készült színházi produkciókat ígér. A négy téma a Test, az Improvizáció, a Nyugdíj és végül a Hely emlékezete. Nina Vangeli izgalmas szakmai workshopot vezet A szlovák színházi kritika halála címmel. Lesznek gyerekprogramok, filmvetítések, beszélgetések az alkotókkal, szakmai tanácskozások, az egész város a fesztivál jegyében él majd hat napig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?