Tizennégy premiert tartottak

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Színház csaknem kilencvenéves történelmének egyik legnehezebb, ám kulcsfontosságú évadját zárta – áll az intézmény által kiadott sajtóközleményben.

A teátrum a 2006–2007-es évadban átköltözött a két évtizeden keresztül épült új székhelyre, így egy fedél alá került az Opera, a Balett és a Prózai Társulat. Az ünnepélyes megnyitót április 14-én és 15-én tartották.

Az elmúlt évadban a színház tizennégy premiert tartott – a Prózai Társulat nyolc, az Opera négy, a Balett pedig két bemutatóval örvendeztette meg a közönséget. 2007 elejétől a szezonzárás napjáig (június 29.) 353 előadás ment le a nemzeti színpadain, ebből 124-et már az új épületben tartottak. Ez alatt az időszak alatt 134 ezer nézőt fogadott az intézmény – örvendetes, hogy bár valamennyi társulat előadásai iránt növekedett az érdeklődés, a balettelőadásokon emelkedett leginkább a nézőszám.

Az Operában az elmúlt évadban főként klasszikusok kerültek színre: a repertoár Mascagni Parasztbecsületével, Leoncavallo Bajazzókjával, Verdi A trubadúr, Richard Strauss Ariadné Naxos szigetén című dalművével bővült, de felújították Eugen Suchoň Örvény című operáját is.

A Balett kínálatát két kortárs előadással gazdagították: a Warhol és a Popolvár című tánckompozíciókkal, valamint felújították a Hattyúk tavát.

A Prózai Társulat Christopher Hampton színpadi adaptációja alapján vitte színre A gyertyák csonkig égnek című Márai-regényt. Schiller is újraéledt a nem?zeti színpadán az Ármány és szerelem című darabbal. A cseh klasszikusok közül Čapekhez nyúltak: az R.U.R. elevenedett meg a teátrum deszkáin. Az elmúlt évad új színművei között szerepel még az Anyával, a Véletlen keringő, A kegyelem napja, valamint a Partybr(e)akes.

Az új, sorrendben nyolcvannyolcadik évadot szeptember 4-én az Opera gálakoncertjével nyitják meg – az Opera hagyományos nyitóhangversenye első alkalommal csendül fel az új épületben. A Balett szeptember 8-án tartja évadnyitó előadását, a Warhol című, repertoáron lévő darabjával, a Prózai Társulat pedig 12-én nyitja kapuit a Hamlet előbemutatójával. A társulat a jövő évad első premierjét szeptember 14-én tartja: Peter Miku?lík rendező állítja színpadra a dán királyfi történetét. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?