Tíz év – szombaton RÉV-fesztivál Komáromban

Komárom |

<p>Tízéves születésnapját ünnepli a RÉV-Magyar Kultúra Háza: a hely, ahol egy fedél alá került a gasztronómia és a művészet, ahol a testi és lelki táplálékhoz egyaránt hozzájut a vendég.</p>

„Amikor 1998-ban Hégli Dusánnal közösen megfogalmaztuk elképzeléseinket, olyan multikulturális hely létrehozását tűztük ki célul, ahol találkozik e két dolog, azaz a vendéglátás és a kultúra, azon belül is elsősorban a képzőművészet és a népzene” – eleveníti fel a kezdeteket Fekete Gábor, a RÉV tulajdonosa. E célkitűzés a mai napig nem változott, csupán a gyakorlati megvalósítás tekintetében kellett átértékelniük bizonyos dolgokat. „Az utóbbi években sajnos hiába pályázunk különböző rendezvényekre, rendre elutasítanak bennünket. Ezért párommal, Gágyor Zillével igyekszünk úgy felfuttatni a gasztronómiai oldalt, olyan ételeket és borokat kínálni, hogy az így »összefőzött« pénzből, ki tudjuk »főzni« a kultúrát is” – mondja. Magyarán: a vendéglő nyereségéből finanszírozzák a kulturális programokat. Emiatt az induláskor tervezett havi rendszeresség helyett negyed- vagy félévente tudnak nagyobb saját fesztivált tartani, és befogadnak mások által szervezett rendezvényeket is. Az elmúlt 10 év alatt szinte mindenki fellépett a RÉV színpadán, aki a magyar népzenében számít, legyen az hangszeres vagy táncegyüttes, helyet adtak mintegy félszáz kiállításnak, egy ideig saját színházuk is volt, újabban pedig Boka Gábor előadóművész lép fel rendszeresen náluk. „A tíz év egyik legnagyobb szívfájdalma, ha úgy tetszik, kudarca, hogy nem valósulhatott meg Potta Géza prímás és brácsása, Pimasz koncertje. Mire ugyanis sikerült volna pályáznunk, addigra meghalt a kiváló brácsás, és sajnos már Potta Géza sincs köztünk. Amire viszont büszkék vagyunk, hogy Potta Gézával azért még sikerült néhány felvételt rögzítenünk” – árulta el Fekete Gábor. A népzene mellett az alternatív zene művelőinek is helyet adnak, de volt már itt jazz és blues-koncert is.
November 7-én, szombaton, a tízéves jubileum alkalmából kiállításmegnyitó, koncert és felvidéki borszekrény-avató lesz a RÉV-ben. Közös tárlaton mutatkozik be egy keramikus, egy festő és egy szobrász, azaz Bencsics Ákos, Szkukálek Lajos és Ferdics Gábor, valamint Pascal Leeman francia képzőművész, aki nem mellesleg szintén „vendéglátós”, Tolcsván működteti az Őskaján éttermet. A kiállítás 17 órakor nyílik, 19 órától pedig Berecz András és az Új Stílus zenekar ad koncertet. „A szombaton avatandó borszekrénnyel állandó bemutatóhelyet biztosítunk a Felvidék legjobb borászainak. Az egyes borokhoz különleges ételeket is kínálunk szombaton” – tette hozzá Fekete Gábor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?