Tisztes lengyel piszkos tánc

<p>Amerikai származású rendezővel a lengyelek is elkészítették „piszkos táncukat“ Kochaj i tancz címmel, és semmivel sem marad el a hollywoodi mögött.</p>

Táncban, zenében dögös és fergetegesen tomboló, érzelmekben finom, könnyeket csorgattató, a történetben azonban ugyanolyan bugyuta, dramaturgiájában is ugyanolyan kiszámítható, mint elődei; vagyis ez a lengyel produkció is az ismertlátott táncos filmek sémáját követi. Végül is csak a táncban nyújt újat, deabbannagyonerős vonalathoz.
A történetnek semmi köze a lengyel valósághoz. Álomgyári festett realitásban bonyolódik, s arról szól, hogy az egykori nagy lengyel táncos (Jacek Koman), aki annak idején a karrierje miatt külföldre távozott, megszedte magát pénzzel, éli a híres sztárok fényes életét, és visszajön a hazájába jótékonykodni, vagyis hozzásegíteni egy rangos európai táncversenyen való részvételhez az általa kiválasztott legtehetségesebb lengyel táncos párt. Hogy a mese bonyolódjon, s a végén még édesebb habban csúcsosodhasson ki, a hűtlen táncos annak idején nemcsak a hazáját hagyta hátra, hanem kedvesét és gyermekét is. Az apa nélkül felnőtt csecsemőből csinos kis hölgyemény cseperedett (Izabella Miko), aki újságíróként kerül be a képbe: ott ül az apja által vezetett castingokon, természetesen úgy, hogy az mit sem sejt a lány kilétéről. Az újságírólányka figyeli a válogatókat, hogy cikket kerekítsen a tehetséges fiatal lengyel táncosok igyekezetéről s a koreográfus személyéről. Ahogy annak lennie kell, bejön a képbe egy kemény izomból faragott Adonisz (Mateusz Damiecki), aki úgy mozog, hogy attól bepörög a néző. Kőműveslegény ő a forgatókönyv szerint, de finoman manikűrözött körme alatt nyoma sincs a vakolatnak, mésszel is csak itt-ott dizájnolják be, hogy úgy mutasson, mint a címlapon. Persze, hogy ő a legjobb, ő kerül a figyelem középpontjába, a kevésbé jobbak küzdelméből nem is sokat mutat a film.
A táncos Adonisz és a világjárt koreográfus lánya a mese szabályai szerint összejön, olyan csöpögős love-ban boronálja őket össze Erosz, hogy Hollywood is megnyalhatja a tíz ujját. Igaz, a lány foglalt, van egy ügyefogyott, ám menő, gazdag vőlegénye, aki csak a nász után akarja elveszíteni a szüzességét. Telitalálat a figura, s igazi humorzsákból táplálkoznak azok a jelenetek, amelyekben ő jelen van. A film végződik, ahogy végződnie kell, mindenki elnyeri méltó jutalmát, s a néző is elcsöpögve folyhat ki a moziból.
Nem kell fanyalogni azonban: a tangós produkciót gyakorló jelenetek megragadó erejűek, és jó viszontlátni Katarzyna Figurát. A lengyeleknek sikerült a „piszkos táncból“ tiszta élvezetet csiholniuk tisztes mozival, a műfaj határain belül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?