„Terítéken” – havonta

A legégetőbb közéleti kérdésekkel és az aktuális politikai történésekkel foglalkozik majd a Szlovák Televízió magyar szerkesztőségének az az új műsora, amely először holnap 23 óra 15 perces kezdettel jelentkezik a kettes csatornán.

A legégetőbb közéleti kérdésekkel és az aktuális politikai történésekkel foglalkozik majd a Szlovák Televízió magyar szerkesztőségének az az új műsora, amely először holnap 23 óra 15 perces kezdettel jelentkezik a kettes csatornán.

A vitaműsor a Terítéken címet kapta, és a holnap sugárzott első adásában elhangzó disputa tárgya a szlovákiai magyar iskolaügy. A beszélgetést Szénási György vezeti, beszélgetőpartnerei pedig Szigeti László, az Oktatási Minisztérium államtitkára, Csintalan Zsuzsanna komáromi iskolaigazgató, Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, illetve Érsekújvár polgármestere, Pischinger Géza lesz.

Lesz – illetve volt, hiszen az adást már felvették, a jelzett holnapi időpont csupán a sugárzásra vonatkozik. És mivel a vitát felvételről közvetítik, a nézők telefonos hozzászólásainak egyidejű fogadására sajnos nincs lehetőség. Az élő adásnak egyébként csupán egyetlen akadálya van: a közvetítést megelőzően a szlovák fordítást és a feliratokat is el kell készíteni, a nyelvtörvény rendelkezése szerint ugyanis a szlovákiai rádiókban és televíziókban elhangzó különböző nyelvű szövegeket az államnyelven is közzé kell tenni, és ez alól csupán a Pátria rádió a kivétel. Both Enikő, a tévé magyar nyelvű adásának főszerkesztője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a román nyelvtörvényből például már törölték ezt a rendelkezést, hivatkozással az egyre jobban terjedő, tévékészülékekbe beépített WTC-technológiára, amely módot ad rá, hogy a néző maga válassza ki az adás nyelvét. Persze ennek a rendszernek a segítségével sem lehet kétnyelvű élő adást közvetíteni, legfeljebb akkor, ha szinkrontolmácsokkal dolgoznának. Ez azonban jelentős mértékben megnövelné a gyártási költségeket.

A negyvenperces magyar nyelvű vitaműsor éjjelbe nyúló sugárzásának kapcsán Both Enikő megjegyezte: „Sajnos, nem a legjobb időpont, ha mód nyílik rá, szeretnénk a kezdést tíz óra elé hozni.” A Terítéken az év végéig négyszer, vagyis havonta jelentkezik, 2005-re pedig húsz adásnak a gyártását tervezik. Az októberi téma: Dél-Szlovákia és a drog, novemberben a bársonyos forradalom óta eltelt másfél évtizedről hangzik el beszélgetés, decemberben pedig a kisebbségi identitás EU-csatlakozás utáni változása lesz a vita tárgya.

Az új műsorrendben módosul a Magyar Magazin, illetve a Hírek sugárzásának időpontja is. Előbbi hétfőként 16 óra 25 perces kezdettel, utóbbi 18 óra 50 perckor kerül adásba. A főszerkesztőnő egyébként nagy megelégedéssel nyilatkozott a televízió vezetésének segítőkészségéről, illetve Nagy Ildikónak, a Szlovák Televízió vezérigazgatója nemzetiségi tanácsadójának munkájáról. A magyar műsorok sugárzási idejének kibővülése mindenesetre pozitív tendenciák kibontakozásáról tanúskodik. Ritka jelenség manapság az is, hogy a szerkesztőség anyagi helyzetére sincs panasz, a nyár folyamán még emelkedett is a költségvetésük, ami a Szlovák Televízió jelenlegi helyzetében valóban figyelemreméltó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?