Kultúra

Teljesült a Winnetou-t alakító Pierre Brice utolsó kívánsága

Kedden lett volna 90 éves Pierre Brice, akinek neve és személye összenőtt Winnetouéval, Karl May híres apacsfőnökével.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 10. 10:30

(Fotó: ORFKineos)

Ebből az alkalomból rendeztek Berlinben árverést a francia színész hagyatékából, s az aukció mintegy 150 ezer eurós bevételt hozott.

„Szeretett férjem utolsó kívánságát teljesítettem: megtanultam elengedni” – mondta Hella Brice, a színész bajorországi születésű özvegye. Elmondta, hogy férje röviddel halála előtt megígértette vele, hogy megválik emléktárgyaitól, elárverezi azokat. „Természetesen nehezen válok meg bizonyos tárgyaktól, de teljesítem a kívánságát” – mondta. „Oszd meg azokkal, akik szeretnek” – bízta meg Hellát Pierre Brice.

Egyebek mellett olyan filmes relikviákat árvereztek, mint Winnetou parókáit és a homlokát díszítő szalagokat, emellett magánleveleket, kosztümöket, festményeket, filmplakátokat és forgatókönyveket is – összesen mintegy 760 tételt. A legkeresettebb tárgyakat vitrinekben mutatták be. Egy aranyóra, amelyet a színész gálaesteken szmokingnadrágja bal zsebében viselt, már az aukció első órájában 3000 euróért talált gazdára. 

Az árverésből származó bevétel egy részét eladományozzák, hogy kinek, azt egyelőre nem közölték.

A francia színész az 1960-as években vált ismertté az apacs indián szerepében. Pedig Brice távol állt az indiánoktól: báró Pierre Louis le Bris néven jött a világra egy régi francia nemesi család sarjaként. Eléggé kalandos volt az élete: 19 évesen önkéntes volt az indokínai háborúban, később ejtőernyősként vett részt az algériai háborúban. Otthon, Franciaországban modellkedett, majd táncosként lépett fel, színészi karrierjét – véleménye szerint – barátja, Alain Delon hátráltatta, mert Delon akkoriban már befutott és körülrajongott színész volt, míg ő csak kezdő. Ezért egy ideig Olaszországban és Spanyolországban forgatott, harmadrendű filmekben szerepelt, mígnem Németországban Horst Wendlandt felfedezte benne az apacsok törzsfőnökét. „Vendégként vettem részt egy német filmbálon” – emlékezett Brice egy interjúban. – Átellenben ült egy férfi, aki állandóan engem bámult. Azt gondoltam, meleg lehet. Később derült ki, hogy ő Horst Wendlandt producer, aki a híres indián törzsfőnök megszemélyesítőjét kereste.” A francia színész soha azelőtt nem hallott Winnetouról. 

1962-től 1968-ig összesen 11 Winnetou-filmben játszott, melyek közül egyértelműen az Ezüst tó kincse volt a legjobb. Franciaországban szinte elfelejtették őt, Németországban azonban óriási népszerűségnek örvendett, 1990-ig hű maradt Winnetouhoz, akit a sauerlandi Karl May-játékokon is ő testesített meg. Itt már persze nem szinkronizálhatták a hangját, ám a német közönség hamar megszokta a francia akcentussal németül beszélő apacsot. Később tévésorozatokban vállalt vendégszerepeket, 2004-ben megjelentette önéletrajzi könyvét, ám legnagyobb sikerét az új évezredben UNICEF-nagykövetként könyvelhette el. Brice, aki lelkes hobbiszakács volt, haláláig Párizs melletti birtokán élt feleségével. A német és az osztrák tévécsatornák több Winnetou-film műsorra tűzésével emlékeznek Pierre Brice-re. (MTI, ug)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Miből él az elnökjelölt?

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Pedagógiai napok a digitalizáció jegyében

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?