Tatarozzon zsinagógát éjszaka!

Somorja |

<p>Cseh-szlovák kiállítás nyílik az AtHomeGalleryben holnap 18 órakor. A szlovák Zuzana Surkošová és a cseh Jiří Surůvka Nočná obnova / Night repair, azaz Éjszakai tatarozás címmel mutatja be alkotásait a zsinagógában.</p>

Az utóbbi időszakban számos különleges és figyelemre méltó installációnak adott otthont az At Home Gallery, a most nyíló kiállítás egyik érdekessége viszont éppen az lehet, hogy a két kiállító művész klasszikus festményekkel érkezik a somorjai zsinagógába, ahol mindkettőjüknek ez lesz az első bemutatkozása.

Az ostravai születésű Jiří Surůvka a kortárs cseh képzőművészet fenegyerekének számít. Sokoldalú művész: festészettel, multimediális művészettel és performansszal egyaránt foglalkozik. „Jiří Surůvka mentalitása egy olyan performeré, aki elsősorban az életművészetet gyakorolja. Akciói realisták, brutálisak és nagyon eltérőek a 60-as, 70-es évek hagyományaitól“ - így jellemzi a művészt munkásságának egyik elemzője, Jiří Ševčík. Surůvka nagyon erősen kötődik szűkebb pátriájához, Ostravához, s az iparváros „lerobbant környezetéből sikerült kihoznia annak minden pozitív oldalát“. Az utóbbi két évtizedben nagyszámú önálló és csoportos kiállításon prezentálta műveit, 2001-ben a 49. Velencei Biennálén például Németh Ilonával mutattak be közös projektet. Szlovákiában is több alkalommal állított ki.

Zuzana Surkošová 2000-ben végzett a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetemen, az utóbbi években több hazai kiállításon voltak láthatók a festményei, ebben az esztendőben pedig Németországban és Ausztriában is bemutatkozott önálló kiállítással.

Az At Home Galleryben megvalósuló közös projektjük Zuzana Surkošová ötlete volt. Elárulta, hogy Jiří Surůvkával személyesen még soha nem találkozott, de ismeri a munkásságát, és bizonyos szellemi-művészi rokonságot is felfedezni vélt kettőjük között. A fiatal szlovák képzőművész ezért e-mailben „kopogtatott“ cseh kollégájánál az ajánlatával: megkérdezte tőle, lenne-e kedve egy közös projekthez. Zuzana Surkošová egsyik nagyszabású munkája az atipikus, nem túlságosan hízelgő képmásokat közreadó, Együgyű portrék, avagy egy normális társadalom című sorozat. Ehhez kérte Jiří Surůvka közreműködését, pontosabban, hogy bővítse ki a portrésorozatot a saját maga készített festményekkel. A cseh művész elfogadta a felkérést.

Így született meg az Éjszakai tatarozás című közös kiállítás, amelynek eszmei-művészi üzenete Zuzana Surkošová megfogalmazása szerint: „Két festői szemlélet prezentálása önmagunkról és másokról. Arról az egyszerű tényről, hogy ebben a kozmikus térben rengetegen vagyunk, és mi magunk döntjük el, kivel osztjuk meg azt a kevés időnket, amíg itt tartózkodunk. Elsősorban azonban saját magunkkal töltjük a nekünk kiszabott időt. Miről árulkodik az arcunk, milyen, az idő által meghatározott rejtjeleket közvetít? Könnyen megfejthetik mások ezeket a rejtjeleket? Mi magunk is megértjük és kihasználhatjuk őket? Visszaélhetünk saját magunkkal az önbizalom uralmának érdekében és a leplezetlen belső erő fitogtatására?“

Ezekre és további kérdésekre próbál meg választ adni a két művész a somorjai zsinagógában megrendezett közös kiállítással. (Mislay Edit)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?