Társasjáték lett a Csallóközből

Senki ne mondja, hogy a Csallóköz nem mágikus hely: ott, ahol egyesek fóliáznak-palántáznak, kettesek űrrakétát építenek, megint mások társasjátékot fej-lesztenek Európa legnagyobb szárazföldi szigetének mon-dáira, hiedelmeire alapozva.Angyal Sándor megtervezte, Kiss Márti megrajzolta, a Szlovákiai

Senki ne mondja, hogy a Csallóköz nem mágikus hely: ott, ahol egyesek fóliáznak-palántáznak, kettesek űrrakétát építenek, megint mások társasjátékot fej-lesztenek Európa legnagyobb szárazföldi szigetének mon-dáira, hiedelmeire alapozva.

Angyal Sándor megtervezte, Kiss Márti megrajzolta, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet pedig kiadta az Irány a Macskarév című társasjátékot, amelyet – bevallottan és vállaltan – a nagy sikerű Magyar népmesék társasjáték inspirált. A játékon keresztül a csallóköziek jobban megismerhetik saját régiójuk múltját (anélkül is, hogy tételről tételre átrágnák magukat az ide vágó szakirodalmon, Csaplár Benedek, Ipolyi Arnold, Marczell Béla gyűjtésein vagy az intézet szövegfolklór archívumán), akik pedig kívülről nézik a Komáromtól Pozsonypüspökiig terjedő régiót, a kulturális kincseire csodálkozhatnak rá.

A társasjáték tábláján a Csallóköz stilizált térképe szerepel. A játékosoknak a kihúzott feladatlap által kijelölt utat kell megtenniük, hogy elérjenek a Macskarévig, azaz a Mátyusföld határáig, s itt átkelhessenek Ilka szigetére, Tündér Ilonához. Vinniük kell ajándékot is, út közben tallérokat kell gyűjteniük, hogy kifizethessék a révészt, és hogy mindezt elérjék, kvízkérdések sorára kell megfelelniük. Miből lesz az iglic? Milyen növény tartja távol a boszorkányokat? Mennyi kenyeret kell adni a garabonciásnak? Hány iskolát kell kijárni, hogy valaki táltos lehessen? Mire számíthat, aki fekete-fehér macskával álmodik?

Az alkotók az Irány a Macskarévet 6 éves kortól ajánlják, de ahogy azt a fenti kérdések is mutatják, a legkisebbeknek még elkelhet a segítség, így inkább családi programként érdemes elővenni. Emellett például iskolákban is jól hasznosítható a tájegység szórakoztató megismer(tet)éséhez. Egyszerre 2–6 játékos játszhatja, a csallóközi hiedelemmondák egy-egy jellegzetes figurájával (a tüzesember, a garabonciás, a táltos, az iglic, az idegen, a boszorkány) azonosulva, a játékidő 45–60 perc.

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója elmondta, bár a játék a maga tárgyi valójában csak most készült el, már így is élénk érdeklődés kíséri, olyannyira, hogy más hazai tájegységekben is felmerült egy-egy hasonló kiadvány ötlete. A folytatásnak elsősorban az anyagiak szabhatnak határt: az Irány a Macskarév „projektköltsége” valahol 30-40 ezer euró között mozog, ami 1500 doboz legyártását foglalja magába. Ennek megfelelőn még az önköltségi ár is kissé borsos: 29,90 euró. A játék nem kerül kereskedelmi forgalomba, csak az intézetnél szerezhető be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?