Nézzük meg az év legjobb sajtófotóit – tárlatajánló

kép

Transzparenseket lengető tüntetők, lepusztult táj, ködbe burkolózó pozsonyi felhőkarcolók. A kormányfő alakja több felvételen kerül fókuszba. A 13. alkalommal meghirdetett Szlovák Sajtófotó pályázatra 204 fotós jelentkezett összesen 1876 képpel Szlovákiából, a V4-országokból, illetve Ukrajnából. A győzteseket a múlt héten hirdették ki, a díjnyertes fotókból ezúttal szabadtéri kiállítás nyílt, melyeket bárki díjmentesen megtekinthet, aki Pozsony belvárosában sétál. 

Az idei abszolút győztes felvételeit, vagy azok egy részét minden bizonnyal láttuk már valahol, hiszen májusban bejárták a sajtót. Az Aktualitások elnevezésű kategóriát Radovan Stoklasa, a TASR hírügynökség fotósa nyerte Merénylet című sorozatával: a fotók a Robert Fico kormányfő elleni merényletet megelőző és az azt követő pillanatokban születtek. 

Szintén ismerősek lehetnek a Győzelem című fotósorozat képei, melyek a Smer-SD párt tagjait dokumentálják a választási eredmények kihirdetését követő pillanatokban – a széria legerőteljesebb fotója az az „erkélyjelenet,” ahol a párttagok választási győzelmüket ünneplik. Tomáš Benedikovič a riportfotó kategóriában vitte el a pálmát. 

További ízelítőként: láthatunk fotókat arról, hogy hogyan néznek ki a mindennapok Szíriában (Marek Molnár, Mindennapi élet kategória), erőteljes pillanatfelvételt a Starmus fesztiválról (Ondrej Koščík, Művészet és kultúra), illetve a párizsi olimpiai játékok víziszlalom-versenyéről (Michal Svítok). Míg ez utóbbi a Sport kategória egyéni fotójaként győzedelmeskedett, Cséfalvay Á. András sorozatával nyert ugyanebben a kategóriában. 

Cséfalvay Á. András nem először zsebel be díjat a Szlovák Sajtófotó pályázatán. 2019-ben Vivien című sorozatával nyerte meg a Riport kategóriát, de Magyar Sajtófotó díjat is kapott már. Cséfalvay Á. András munkájára jellemző, hogy korántsem könnyed, hanem érzelmileg mély témákat dolgoz fel. Ezúttal azonban humoros felhangot is felfedezhetünk díjnyertes fotósorozatában. A képsorozatot a nyitrai MAX bevásárlóközpontban rendezett karácsonyi mellnyomóversenyen készítette. 

Galéria

A 13. Szlovák Sajtófotó legjobbjait bemutató kültéri kiállítás a pozsonyi Hviezdoslav téren látható október 27-ig, míg a Diákok és fiatal fotósok kategóriájának legjobbjait, valamint a rövid videópályázat nyertes alkotásaiból készült vetítést a Zichy-palotában nézhetjük meg. A nyertes fotók a slovak-press-photo.sk oldalon is megtekinthetőek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?