Szomorúmanók karneválja

AJÁNLÓEgy színes világirodalmi blokk alkotja a decemberi Irodalmi Szemle gerincét: ismert és kevésbé ismert német költők verseiből mazsoláztak Günter Grasstól Rose Ausländerig, Szlafkay Attila, Thiele-Csekei Enikő és Varga Imre fordításában.

AJÁNLÓ

Egy színes világirodalmi blokk alkotja a decemberi Irodalmi Szemle gerincét: ismert és kevésbé ismert német költők verseiből mazsoláztak Günter Grasstól Rose Ausländerig, Szlafkay Attila, Thiele-Csekei Enikő és Varga Imre fordításában. Tóth László a szlovák kortárs költő, prózaíró, Michal Habaj néhány versét fordította magyarra. A finom, szürrealista homályba nyersen csap bele Pier Paolo Pasolini éles hangú A realizmus halála című verse. A Csehy Zoltán tolmácsolásában olvasható mű ízelítő egy hamarosan megjelenő versválogatásból. A prózát Oleg Pavlov orosz elbeszélő képviseli, Egyházi elbeszélés című figyelemre méltó írásával (Gyürky Katalin fordítása).

Természetesen a kortárs magyar szerzők írásai sem hiányoznak a lapból: új részlet olvasható Grendel Lajos készülő regényéből, de méltán tarthat számot az olvasók érdeklődésére Tőzsér Árpád prózája, Duba Gyula regényrészlete, Liszka József útibeszámolója vagy Gál Sándor újabb naplójegyzetei. Versekkel Tandori Dezső és Kulcsár Ferenc vannak jelen. Részletet közöl a lap Száz Pál elsüllyedt magyar drámákat vizsgáló tanulmánysorozata első darabjából, illetve Szitár Katalin Krúdy-tanulmányából.

A kritikai rovat kiemelt figyelmet szentel Tőzsér Árpád nemrég megjelent köteteinek: Bányai János ír az Érzékek csőcseléke című naplókötetről, a Faustus Pozsonyban című, esszéket, interjúkat, publicisztikát felvonultató kötetet pedig Szalay Zoltán mutatja be. Gaucsík István Főhatalomváltás Pozsonyban című írásában Filep Tamás Gusztávnak a Kalligram Kiadónál megjelent kötetéről értekezik, amely az 1918–1920-as időszak Pozsonyával foglalkozik. Soóky László kritikájában a 60. évadát ünneplő Komáromi Jókai Színház Egy hölgy a Maximból című előadását (Verebes István rendezése) veszi górcső alá.

A decemberi szám képanyaga külön meglepetés: Háy János hagyományos szomorúmanói és egyéb bánatos-grotesz figurái népesítik be az Irodalmi Szemle oldalait. Ez a szám egyúttal Tóth László főszerkesztő búcsúszáma is: az Irodalmi Szemle 2013 januárjától megújuló összetételű szerkesztőséggel és új arculattal várja az olvasókat. (szalzo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?