Szomorú szenzációk

Luciano Pavarotti alakja köré egész üzletág épül, talán még jövedelmezőbb, mint a nagy tenorista életében – írják az olasz lapok. Még a gyászjelentések, a temetésén használt gyertyák, koszorúszalagok és egyéb apróságok is „szuvenírnak” minősülve vevőre várnak, áruk kettő és ötven euró között mozog.

Luciano Pavarotti alakja köré egész üzletág épül, talán még jövedelmezőbb, mint a nagy tenorista életében – írják az olasz lapok. Még a gyászjelentések, a temetésén használt gyertyák, koszorúszalagok és egyéb apróságok is „szuvenírnak” minősülve vevőre várnak, áruk kettő és ötven euró között mozog. Annak viszont, aki a temetési szertartás programját kívánja megszerezni, jobban a zsebébe kell nyúlnia: ötvenezer eurót is elkérnek érte.

Szomorúbb szenzációkat is világgá röpített az olasz sajtó: nem sokkal a temetés után hihetetlen dolgok derültek ki az énekes magánéletéről. Legmeghittebb barátai, ismert, szavahihető emberek egyhangúan azt állítják, hogy szerencsétlen volt a házassága egykori titkárnőjével, a nála 35 évvel fiatalabb Nicoletta Mantovanival, aki miatt 36 évi együttlét után elvált három lánya anyjától. Fiatal felesége rosszul bánt vele, és emiatt nagyon szenvedett.

Lidia La Marca bolognai nőgyógyász, akinek a férje, Leone Magiera az énekes több mint ezer koncertjén működött közre mint dirigens vagy pianista, elmondta: maga Pavarotti hatalmazta fel, sőt kifejezetten kérte, hogy a temetése után mondja el mindazt, amit tőle hallott nyáron a modenai kórházban, amikor többedmagával meglátogatta. „Luciano rövid beszélgetés után megkérte a többieket, hagyják magára velem. Láttam, hogy Nicoletta elsápadt. Amint bezárult az ajtó, elemi erővel tört ki belőle a kétségbeesés: »Nagyon rosszul vagyok. Az utóbbi években Nicoletta valósággal kínoz, nem engedi hozzám a barátaimat, teljesen elzár a külvilágtól, csúnyán beszél a lányaimról, olyan emberekkel vetet körül, akiket nem kedvelek. Eltávolította mellőlem az asszisztenseimet, Tinót és Veronicát is, akik olyanok voltak, mint a gyerekeim. Mindig csak a pénzzel van elfoglalva, folyton hozza az iratokat, hogy írjam alá. Ha nem írom alá, jeleneteket csinál, és azzal fenyegetődzik, hogy nem láthatom a kislányunkat.« Felajánlottam, hogy beszélek Nicolettával, de nagyon kért, ne tegyem, mert Nicoletta ezt nem hagyná megtorlatlanul, és még nehezebbé válna a helyzete. »Tudod, mi lesz ennek a vége? Vagy főbe lövöm magam, vagy elválunk« – mondta vagy húszperces beszélgetésünk végén.”

Hasonló módon nyilatkozott Pavarotti dietetikusának felesége, Franca Maria Corfini is, aki az énekes házassági tanúja volt, amikor elvette Nicolettát: „Pavarotti szerencsétlen volt mellette. Egy éve komolyan fontolgatta a válást, de aztán elhatalmasodott rajta a betegsége. Mi, akik nagyon jóban voltunk vele, megpróbáltunk tenni valamit. Én megmondtam Mantovaninak: ide hallgass, kislányom, nem bánhatsz így Lucianóval. De semmi sem segített.”

Sok találgatás övezte az énekes végrendeletét is: az emberek kíváncsiak voltak, sikerül-e Nicolettának megkaparintania az egész, 200 millió euróra becsült vagyont, vagy legalábbis a tetemesebb részét. A kíváncsiságot az gerjesztette, hogy kiszivárgott: Pavarotti megváltoztatta a második felesége javára írt korábbi végrendeletét. Sokan tudni vélik, hogy ehhez a végleges lökést Nicolettának a betegségével szemben tanúsított közönye adta. Amikor a fatális diagnózissal hazaengedték a New York-i kórházból, Nicoletta nem volt mellette, Olaszországban mulatott egy baráti pár lakodalmán. A megváltoztatott végrendeletben Pavarotti úgy döntött, hogy vagyona 50 százalékát az első házasságából származó három felnőtt lánya kapja, a másik 50 százalékot pedig Nicoletta és négyéves kislányuk, Alice. A második feleségé lett a 11 millió dollárt érő, hatalmas New York-i luxuslakás is, a Central Parkra néző Hampshire House-ban, ahol csupa híresség lakik. Nicoletta Mantovaninak már a végrendeletben rátestált javak nélkül is jelentős személyes vagyona van, javarészt olaszországi ingatlanok képezik – állítják az olasz lapok. Az első feleséggel ellentétben a második inkább csökkentette, mint növelte Pavarotti vagyonát balsikerű vállalkozásaival. Az egyik, amelyről a nyilvánosság is tudomást szerzett, a Broadway egyik nagy sikerű musicaljének olaszországi bemutatása: a Rent bukás volt és tetemes anyagi veszteség. De Nicoletta nem vesztette el saját üzleti zsenijébe vetett hitét: 2006-ban ahol csak lehetett, részvényeket vásárolt, és a legkülönbözőbb cégekbe társult be. Az eredmény legalább 4 millió korona értékű veszteség, de egyes vélemények szerint jóval több. Persze, azért akadnak, akik Nicoletta védelmére kelnek. „Igaz, hogy súlyos válságban volt a házasságuk, de nem kínozta a férjét” – mondják a fiatal nő baráti körének tagjai. A vélemények megoszlanak. Csak egyben létezik teljes véleményazonosság: Pavarottival a 20. század második felének legszebb hangja szállt sírba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?