Szomorú évfordulók

Ismét bőséges olvasnivalóval, elgondolkodtató írásokkal várja olvasóit az északi magyar peremvidék fórumaként jegyzett Gömörország.

Ismét bőséges olvasnivalóval, elgondolkodtató írásokkal várja olvasóit az északi magyar peremvidék fórumaként jegyzett Gömörország. A folyóirat központi témája az 1947-es párizsi békeszerződés, amelynek szomorú gömöri vonatkozásait és következményeit Major Zoltán történész alapos, számos térképmelléklettel és statisztikákkal is alátámasztott cikke elemzi.

Húsz éve hunyt el Dúdor István festőművész – a róla szóló megemlékezések is súlyponti szerepet kaptak a Futárszalon rovatban. Tucatnyi irodalmár, költő és író idézi meg alakját személyes kapcsolatok, történések felelevenítésével, mások pedig Dúdor alkotásainak ihletésében fogant műveikkel tisztelegnek a korán lezárult életmű előtt. A lap eddig soha nem látott, nem publikált Dúdor-alkotásokat is közöl.

A térség kulturális és társadalmi történéseit figyelő rovat, a Fúj a Nap alatt ezúttal a Palóc Mesemondó Verseny nagy sikerű országos döntőjéről, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyről, a tornaljai Európai Művészeti Napok eseménysorozatáról közöl beszámolót. Nem feledkezett meg a lap a térség jeleseinek jubileumáról: köszönti Erdélyi Géza református püspököt 70., Böszörményi István pedagógust 60. születésnapján, valamint Kovács Magda írót, a Talamon Alfonz-díj idei kitüntetettjét. Idézi Tőzsér Árpád április közepén elhangzott, tornaljai térkeresztelő beszédét és Mács Józsefnek az idei Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny megnyitóján elhangzott beköszöntőjét. Sajnos évek óta nem szakad meg a Szomorú Kapu rovat, amely az eltávozott gömörieket vagy az ide kötődőket búcsúztatja el. A mostani rovatban Kaszás Attilától, az erre a vidékre olyan szívesen látogató színésztől és Pazderák Bertalantól, egy kiváló pedagógustól búcsúzik a Gömörország szerkesztősége. (szaszi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?