Szlovákiai magyar írók a neten

Közel két hónapja adták át a Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának új irodáját Dunaszerdahelyen. Az irodaavatón – amint arról lapunk is beszámolt – számos terv megfogalmazódott. Hodossy Gyulát, a hazai magyar írókat tömörítő szervezet elnökét a Társaság egyre szerteágazóbb tevékenységéről kérdeztük.

Hodossy Gyula szemlét tart Nozdrovicky István pincészetében, a lukanényei írótábor egyik helyszínén (mögötte a házigazda) Hizsnyai Zoltán felvételeA szóban forgó ünnepélyes avatón a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága (SZMĺT) készülő weblapjának néhány oldalát is megtekinthettük. Hol tartanak jelenleg az ezzel kapcsolatos munkálatok?

Örömmel számolhatok be róla, hogy a weblapunk végre már hozzáférhető. Aki beírja a www. szmit.sk címet, akár már most is megtekintheti az interneten. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen elkészültünk vele, és már nem lesz több változás. Először is, ez egy folyton frissülő információs fórum kíván lenni, amely elsősorban tagjaink irodalmi tevékenységéről és a SZMĺT rendezvényeiről tájékoztat. Tehát már csak ezért sem lesz sohasem „készen”. Ráadásul előreláthatólag a rovatok száma is gyarapodni fog, és fokozatosan számos új szolgáltatással is előrukkolunk. Szeretnénk elérni, hogy idővel olyan internetes portálként is használható legyen ez a weblap, ahonnan minden fontos, magyar irodalommal kapcsolatos hely elérhető a világhálón. Ezért aztán a linkgyűjteményünk is folyamatosan gyarapodni fog. És remélhetőleg belátható időn belül a mi linkünk is ott szerepel majd minden ilyen típusú, jelentős, széles körben ismert weblapon.

Jelenleg mit talál az olvasó a www.szmit.sk címen?

Hírt adunk például tervezett és a közelmúltban lezajlott rendezvényeinkről, a SZMĺT által odaítélt és a tagjaink által elnyert irodalmi díjakról. Az irodaavató óta a sajtóban megjelent, ránk vonatkozó írásokat is összegyűjtöttük, a Képgalériában pedig számos, eddig közöletlen felvétel található. Van Könyvajánló rovatunk, amelyben saját kiadványainkat mutatjuk be, de Linkajánlónkról a szlovákiai magyar könyvkiadók és irodalmi folyóiratok honlapjai is elérhetők. Összegyűjtjük a könyvkritikákat, és az aktuális irodalmi pályázatokra is felhívjuk a figyelmet. A Tagjaink címszó alatt pedig minden tagunk számára kialakítottunk egy külön weboldalat, amely az illető személy fotóján, elérhetőségein kívül tartalmazza műveinek bibliográfiáját és a fontosabb életrajzi adatait is, különös tekintettel a szakmai vonatkozásokra. Természetesen az adatvédelmi szempontokra is ügyelünk, ezért aztán nem minden tagunk oldala tartalmaz minden adatot. És persze olyan esetekben, amikor a konkrét címszóvázlatokat tartalmazó levelünkre nem kaptunk visszajelzést, az is könnyen megeshet, hogy a biográfia vagy a bibliográfia hiányos. Remélem, most, hogy felkerültünk végre a világhálóra, nagyobb számban jelentkeznek majd az érintettek – pontosításokat kérnek, és pótolják a hiányzó adatokat. Szóval, azon vagyunk, hogy napról napra gazdagabb kínálattal lepjük meg az olvasót, s hogy egyre megbízhatóbb és használhatóbb weblappal legyünk jelen a már meglehetősen zsúfolt médiapiacon.

Milyen nagyobb rendezvényeik lesznek még az év hátralévő felében?

Az elmúlt hét évben egyértelműen a Fiatal ĺrók Alkotótábora volt a legnépszerűbb rendezvényünk. Remélem, idén sem lesz ez másképp. Gombaszög, Martos és Alsósztregova után most Lukanénye lesz a helyszín, és a tábor programjainak stílszerűen A bor és az irodalom összefoglaló címet választottuk. Számos tagunk bejelentkezett már, és jönnek a középiskolás diákok számára kiírt Pegazus Alkotópályázat nyertesei is. Az előadók között pedig ott lesz a magyarországi Szépírók Társaságának három (b)orákuluma: Kukorelly Endre, Péterfy Gergely és Ficsku Pál, Barabás Zoltán vezetésével a partiumi írók küldöttsége is kiveszi részét a bort dicsőítő opusok szaporításából, a borlovag Karol Wlachovskýval pedig Hamvas Béla A bor filozófiája című művének szlovák fordításáról beszélgetünk. És ráadásul a bordalnokok versenyét is meghirdetjük a tábor ideje alatt, a nyertes alkotás szerzője egy kiváló lukanényei borral megtöltött, ölbe fogható hordócskával kóborolhat haza... Aztán novemberben Őszi ĺrófesztivál címmel Párkányban lesz egy háromnapos rendezvénysorozatunk, de erről még korai lenne most beszélni.

Úgy tudom, a láthatáron van egy új pályázat vagy díj is...

Nem vagy, hanem és. A költők számára alapított Forbáth Imre-díj ikertestvérét, a Talamon Alfonz-díjat minden évben egy prózaíró veheti majd át. Első ízben korán távozott barátunk halálának 10. évfordulóján, a diószegi Talamon-szobor leleplezését követően adjuk majd át. Az év irodalmi alkotása címmel meghirdetett pályázat eredményhirdetésére pedig a már említett Őszi ĺrófesztiválon kerül majd sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?