Szlovákiai magyar irodalmárok Bob Dylan Nobel-díjáról

<p>Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek, a rocktörténelem egyik legnagyobb hatású egyéniségének ítélte oda tegnap <u><a href="http://ujszo.com/online/kultura/2016/10/13/bob-dylan-kapja-az-irodalmi-…; target="_blank">az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia</a></u>.&nbsp;Mit szólnak a döntéshez a szlovákiai magyar irodalmárok?</p>

Grendel Lajos Kossuth-díjas író 

A Svéd Akadémia megőrült. 

Ennyi a véleményem. Egyébként Bob Dylant szeretem. 

MÁSOKAT IS SOKKOLT BOB DYLAN NOBEL-DÍJA

Csehy Zoltán költő, irodalomtörténész, a Comenius Egyetem tanszékvezetője 

Nem vagyok poprajongó: Bob Dylan verseit, szövegeit is a klasszikus zenén keresztül ismertem meg alaposabban, John Corigliano Mr. Tambourine Man című, hét Dylan-versre komponált dalciklusából Hila Plitmann elképesztő szopránján. Az elementáris erejű hangélmény után a szövegek részleteire is kíváncsi voltam, és láss csodát, a „seven poems” alcím jogosnak bizonyult: valódi költészet, elemi erejű dinamika feszült ezekben a hol balladaszerű, hol dalszerű „radikális” kompozíciókban. Egy beatköltészetbe oltott hanyag Rimbaud erős, ugyanakkor tetszetősen naiv hangját véltem kihallani belőlük. Az irodalmat permanens őszinteségi rohamnak képzelő lírát. Ami engem illet, én Nádasnak és Adonisznak szurkoltam. Persze, az irodalmi, művészi teljesítmények egy bizonyos nívó után természetükből fakadóan összemérhetetlenek. 

Németh Zoltán költő, irodalomtörténész, a Konstantin Filozófus Egyetem oktatója 

Wow! Még hogy konzervatív az irodalmi Nobel-bizottság! Már a feminista Elfriede Jelinek Nobel-díja sem erről tanúskodott. A populáris és elit irodalmi megszólalásmódok kortárs felfogásának hasznosítása figyelhető meg ebben a gesztusban. Sokat fognak még róla beszélni, az biztos. 

BRÓDY: AZ IRODALMI NOBEL-DÍJJAL A ROCK MŰFAJÁT IS ELISMERTÉK

H. Nagy Péter irodalomtörténész, popkultúra-kutató, a Selye Egyetem oktatója 

Alig jutok szóhoz. Ez a döntés legalább annyira lelkesítő, mint amennyire sokak számára nyilván meglepő. Bob Dylant aligha kell bemutatni, több mint ötven éve a popvilág egyik legkreatívabb alakjának tartjuk. Könyvek, filmek, zenei albumok sokasága, különféle hagyományok – blues, rock, jazz – jótékony keresztezése jellemzi eddigi életművét. Nobel-díja számomra azt jelenti, hogy az irodalom immáron csakis intermediális közegével együtt értékelendő, attól elválaszthatatlan teljesítmény (például ilyenek a dalszövegek is). A kánonok közti mozgások következtében végleg elbúcsúztatható az az ideológia, hogy a műfajokhoz már előzetesen értékrendszerek rendelhetők. Bob Dylan díja innen nézve az alternatív kánonok, a popkultúra és az ellenkultúra győzelme is. Sok-sok intézményben gondolják persze ma is azt, hogy a „könnyű műfajok”, a szórakoztatás nem fér össze a kultúra magasabb dimenzióival. Dehogynem! A minket körülvevő „szórakoztató”, „populáris” elem nemcsak magával ragadni képes, hanem villámgyorsan reagál a világunkat érintő hatásokra. Dylan innen nézve is remek alkotó, ráadásul úgy naprakész, hogy maga is változik, s ez szintén fontos eleme a szövegeinek.

Mizser Attila költő, irodalomtörténész, az Irodalmi Szemle főszerkesztője 

Bob Dylan. Kipipálva a hagyomány: nagy amerikai dalszerző. Kipipálva az új kifejezési mód: persze ezen belül. Némi politikai potenciál. Kipipálva. És elindulok feltenni egy bakelitet… (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?