Szlovákiai és világpremierekkel

Pozsony. November 7. és 16. között hatodik alkalommal rendezik meg a fővárosban a Melos-Étos nemzetközi kortárs zenei fesztivált.

Pozsony. November 7. és 16. között hatodik alkalommal rendezik meg a fővárosban a Melos-Étos nemzetközi kortárs zenei fesztivált. A pozsonyi kulturális őszt kétévente színesítő rendezvény idei évfolyamának tíz napja alatt 14 koncerten vehetnek részt mindazok, akik napjaink hazai és külföldi komolyzenei törekvéseire, irányaira kíváncsiak. A fesztivál a műsorra tűzött művek, azok szerzői, valamint az egyes darabokat megszólaltató előadóművészek tekintetében is számos, tájainkon ritkaságszámba menő élményt kínál. Mivel a rendezvénysorozat programja elsősorban az elmúlt néhány év terméséből válogat, csaknem valamennyi zeneműnek egyben a szlovákiai premierjét is jelentik a pozsonyi hangversenyek.

A Melos-Étos műsorán 15 szlovákiai kortárs zeneszerző művei csendülnek fel; a szervezők több hazai alkotótól egyenesen a fesztiválra rendeltek műveket – ezeknek természetesen az ősbemutatójára kerül sor. November 12-én 19.30-tól a Moyzes teremben a Zsolnai Állami Kamarazenekar előadásában Astor Piazzolla, Toru Takemitsu és Ľubica Čekovská egy-egy szerzeménye mellett Peter Zagar Rondó csellóra és kamarazenekarra című új kompozícióját hallgathatja meg a közönség. November 15-én 17.00-tól a vár koncerttermében Vladimir Bokes Margaréta áriája klarinétra és basszusklarinétra, ugyanezen a napon 19.30-tól a Moyzes teremben Miroslav Bázlik Septetto resonancen on B-A-C-H, 16-án este fél nyolctól a Szlovák Rádió 1-es stúdiójában pedig Juraj Beneš Koncert zongorára és zenekarra című szerzeményének világpremierje következik. (Mindhárom hangversenyen további művek is megszólalnak, az utóbbin például – Szlovákiában először – Frank Martin Die Weise von Liebe und Tod című, Rainer Maria Rilke verseire írt szerzeménye.)

A fesztivált a rendezvény eddigi története alatt hagyománnyá váló fényshow-val összekötött ütőskoncert nyitja meg: november 7-én 19.30-tól a Rádió 1-es stúdiójában a Krakowska grupa perkusyjna lép színpadra kortárs szerzők darabjaival. Az evangélikus nagytemplomban november 8-án 19.30-tól Ivan Parík Missa Brevis és Roman Berger Korczak in memoriam című művét mutatják be. 9-én ugyancsak fél nyolctól egyebek között Sáry László és Kurtág György egy-egy szerzeményét hallgathatják meg a Moyzes teremben. 10-én öt órakor a zürichi Arte Quartet szólaltat meg Terry Riley-, Rico Gubler-, Peter Michajdik-, Róbert Rudolf- és Jozef Baan-kamaraműveket a Moyzes teremben; fél nyolctól pedig az Ensemble Wiener Collage előadásában jeles osztrák szerzők, Dieter Kaufmann, René Staar, Eugene Hartzell és Erik Freitag Da Capo Al Capone című humoros, szatirikus operaparódiáját láthatják az Új Színpadon.

Két hamisítatlan ínyencfogást kínál november 11.: 17.00-tól a Rádió székházában a világhírű francia orgonaművész és zeneszerző, Jean Guillou szerzeményei hangzanak el a művész, valamint Zuzana Ferjenčíková tolmácsolásában. 19.30-tól a Szent Márton-dómban a kortárs egyházi zene észt nagymestere, Arvo Pärt muzsikája csendül fel a Camerata Bratislava előadásában; a rendezvényre Pozsonyba látogat a zeneszerző is.

A további koncertek mellett a Melos-Étos programjához kapcsolódik egy nemzetközi szimpózium is Az elmúlt harminc év: Ideák, személyiségek, értékek a zene újabb történetében címmel. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?