Kultúra

Színházi maraton Szepsiben és Buzitán

Minden eddiginél színesebb és népesebb felhozatalra számíthat a holnapután kezdődő 20. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál közönsége. Tizenhárom versenyelőadás és négy vendégelőadás, 14 óra tiszta játékidő, ami két és negyed nap alatt igazi színpadi maratonnak tekinthető.
Juhász Katalin

2018. október 16. 18:26

Egressy
Jelenet a füleki Apropó Kisszínpad Lüszisztratéjából (Kádek Péter felvétele)

Más néven, más célkitűzésekkel és más helyszínen indult ez a fesztivál annak idején: a falusi színjátszó csoportoknak kívánt megmérettetési lehetőséget és szakmai segítséget biztosítani. 
 

Az elfogulatlan közönség
Olyan naiv műkedvelők is elmerészkedtek ide, akik a komáromi Jókai Napokat túl nagy falatnak tartották, de odahaza és a szomszéd faluban szép sikert arattak, ezért kíváncsiak voltak, hogyan fogadja előadásukat az elfogulatlan közönség és a szigorú zsűri. 
A jó tanácsokat megszívlelve szépen, fokozatosan fejlődtek, egyre többet tudtak meg a színházról és saját magukról, barátságot kötöttek más csoportokkal, kölcsönösen meghívták egymást fellépésekre, és lelkesen visszajártak Szepsibe és Buzitára, erre a családias fesztiválra. Mivel csütörtök estétől szombat estig zajlott a rendezvény, azt is megengedhették maguknak, hogy végig ott maradnak és megnézik egymás produkcióit. 
Talán ezt a luxust irigyelték meg idővel a városi színjátszó csoportok, akik sorra jelentkeztek a szervezőknél, a Csemadok területi választmányánál, valamilyen kiskaput keresgélve a versenyszabályzatban, például azt, hogy a tagok falusiak, és csak tanulnak vagy dolgoznak a városban, ahol a csoport működik. Ezért a Falusi Színjátszók Országos fesztiválja felvette a Szepsiben született Egressy Béni nevét, és kaput nyitott a városi színjátszó csoportok előtt. Ezzel a Jókai Napok kistestvérének szerepéből a komáromi rendezvény egyenrangú riválisává lépett elő a keleti rendezvény.

A kassai Pinceszínpad Leánykérése (Kádek Péter felvétele)

Csütörtökön

Nézzük, mi mindent láthatunk idén. Csütörtökön 17.30-tól a kassai Pinceszínpad mutatja be Csehov Leánykérés című egyfelvonásosát – vendégelőadásként, hiszen a rendező, Havasi Péter egyben a fesztivál egyik zsűritagja is. 20 órakor kezdődik az első versenyelőadás, a Bodon Andrea vezetésével működő KGSzT diákszínpad Kozsár Zsuzsanna dramaturg segítségével alaposan átdolgozta, modernizálta Déry Tibor népszerű művét, amelyet Volt egyszer egy popfesztivál címmel játszanak a kassai gimnazisták.

A kassai gimisek Popfesztiválja (Kádek Péter felvétele)

Pénteken
Pénteken 9 órakor a Csavar Színház vendégeskedik Szepsiben a fergeteges humorú Nagyidai cigányokkal. 10.15-től az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola Fesztisek gyermekszínjátszó csoportja adja elő a Marci udvarol című parasztkomédiát Csorba István rendezésében, majd a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium másik csoportja, a Csiribiri drámakör következik Fazekas Mihály halhatatlan Lúdas Matyijával, amelyet Fedor Elek Erika rendezett. Ez is vendégelőadás, mivel gyermekcsoportok nem versenyezhetnek ezen a fesztiválon. 

A nemesócsai Nefisz Színjátszó Csoport A tojás című parasztkomédiával érkezik, Csorba István rendezésében, ez a versenyelőadás 11.30-kor kezdődik. 

A délutáni program 15 órakor indul, a Csécsi Éneklő és Hagyományőrző Csoport alapozza meg a jó hangulatot a Pletykálkodás című jelenettel, amelyet a rendező, Sňír Mária írt. Ezt egy másik vígjáték, Kéri Ferenc Meghalsz, Banya! című műve követi a felsőszeli Bulibicska Színjátszó Csoport előadásában (rendező: Nogely Mónika). A tavaly nívódíjas dunaszerdahelyi Novus Ortus diákszínpad tagjai maguk írták az Állati színház, avagy színészfarm című előadást Orwell után szabadon, amelyet Takács Tímea rendezett. A szepsi/ buzitai fesztivál sztárcsapatának számító Nánai Színjátszó Csoport 18 órakor mutatja be Gyárfás Miklós Játék a csillagokkal című komédiáját Lengyelfalusi Juhász Mária rendezésében. 

És továbbra is a vígjátékoké a terep: a tornai Vár-Lak színjátszó csoport Marth P. Ildikó A ráróti csikótojás című művét mutatja be (r.: Balázs Éva és Kajkó Henrietta), 20.15-től pedig a Makranci Cserépszín Hagyományőrző Csoport ad elő egy falusi vígjátékot, Fekete Ilona művét, A buszmegálló címmel. 

A maratoni pénteki program utolsó versenyelőadása 21 órakor kezdődik. A tornagörgői Csillagvirág Színjátszó Csoport Kéri Ferenc Az alkohol öl című komédiájával érkezik, Lengyel Ildikó rendezésében. 


Szombaton 
Szombaton a szepsinél jóval nagyobb színpaddal rendelkező buzitai kultúrházban folytatódik a fesztivál – 10 órakor kezdődik a leghosszabb versenyelőadás, az Imádok férjhez menni című zenés vígjáték a diószegi Hahota Színjátszó Csoport előadásában (r.: Srejber Tibor). 

A vezekényi Görbe Tükör Színjátszó Csoport 13.30-kor mutatja be a Halott, pénz című előadást, amely szerző nélkül szerepel a programfüzetben, ezért feltételezhetően a csapat tagjai maguk írták (r.: Karika Tibor). Őket követi a lévai Garamvölgyi Színpad Gogol Ház-tűz-néző című komédiájával (r.: Tuček Erika). 

A tavalyi győztes, a Szvorák Zsuzsa vezetésével működő füleki Apropó Kisszínpad ezúttal egy Arisztophanész-drámával, a Lüszisztratéval érkezik, ők 17 órakor kezdenek, a fesztivál ünnepélyes eredményhirdetése pedig 19 órakor várható. 
A zsűri tagjainak nehéz dolga lesz, hiszen nemcsak pontoznak, hanem valamennyi versenyelőadást nyilvánosan értékelik. Idén Pásztó András, a Thália Színház volt dramaturgja, a kassai X Iparista Kisszínpad legendás vezetője, Havasi Péter újságíró, rendező, valamint Juhász Dósa János újságíró, az első fesztivál zsűrielnöke vállalta ezt a feladatot. A Lakoma című fesztiválújság igazi bravúrra készül: a két és negyed nap alatt megjelenő öt lapszám mellett egy jubileumi mellékletet is kapnak a résztvevők, amelyben rendszeresen visszajárók visszaemlékezéseit, régi fotókat és az eddigi legsikeresebb előadásokról szóló cikkeket találják. 
Az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál húsz év alatt, sőt már sokkal korábban is bebizonyította, hogy szükség van rá. Az idei rekordszámú résztvevő közül még hiányzik is néhány meghatározó csoport, amely nem készült el időben új produkcióval, vagy szünetelteti a tevékenységét. Jövőre remélhetőleg őket is láthatjuk. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Titkosítanák a pártpreferenciákat

Három fiatalt gázolt el egy 17 éves fiú

Hólyagos szájgyulladás ütötte fel a fejét a Rimaszombati járásban

Távozik a somorjai futballcsapat edzője

Hulladékgyűjtő telep létesül Párkányban

Erőszakos tüntetések voltak Chilében az áremelés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!