Színházi előadások a kanapéról

fgg

Új streamingszolgáltatás indul novemberben azok számára, akik nem jutnak el színházba, de kíváncsiak a legjobb magyarországi előadásokra. A SzínházTV missziója, hogy elérhetővé tegye az előadásokat a vidéki, határon túli és a külföldön élő magyarok számára is, és minden tekintetben a legmagasabb minő-ségű színházi élményt nyújtsa.

Ennek érdekében 4K ultra HD minőségben közvetítik az előadásokat és a felvezető műsorokat. A kezdeményezéshez eddig a Katona József Színház, a Centrál Színház, a Játékszín és az Orlai Produkciós Iroda csatlakozott, de a többi színházzal is tárgyalnak az üzemeltetők. 

Az ötlet Radnai Márk fejéből pattant ki, méghozzá nem a világjárvány kezdetén, hanem már hat évvel ezelőtt, amikor a Bárka Színházban úttörő jelleggel elindította a streamingszolgálatást. A SzínházTV tegnapi online sajtótájékoztatóján megtudhattuk tőle, hogy volt olyan előadás, amelyet csak Londonból 3500-an néztek, annak ellenére, hogy akkoriban még korántsem volt annyira elterjedt ez a módszer, mint manapság. 

A sajtótájékoztatón részt vevő Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója szerint komoly igény mutatkozik erre a szolgáltatásra. „Sok külföldön élő magyartól megkérdeztem már, mi hiányzik neki leginkább Magyarországról, és legtöbben első helyen a színházat említették” – mondta, hozzátéve, hogy az online közvetítés természetesen nem pótolhatja teljes egészben a személyes élményt, és reméli, hogy hosszú távon nem ez a jövő vár a színházakra. Azok viszont, akik a földrajzi távolság miatt, egészségi vagy egyéb okokból – most épp a pandémia miatt – nem tudnak ellátogatni a budapesti Katona József Színházba, legalább ilyen módon láthatják az előadásokat.

Sőt, nemcsak magukat az előadásokat kínálja a SzínházTV, hanem érdekes háttéranyagokat és kulisszák mögötti barangolást is. Minden színházrajongót izgat, mi történik a színpadon kívül, hogy néz ki egy öltöző, egy színházi büfé vagy egy jelmeztár, hogyan készülnek a művészek a szünetben a következő felvonásra. A backstage háziasszonya Kovács Patrícia színésznő lesz, ő beszélget majd a művészekkel, háttérmunkásokkal, ő kalauzol végig bennünket azokon a helyszíneken, amelyeket eddig nem láthattunk. A bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy természetesen előre egyeztet a színházakkal ez ügyben, és mivel behatóan ismeri ezt a világot, tudja, mikor nem szabad zavarni a színészeket, illetve mit érdemes megmutatni a kulisszák mögött. 

Hat kamerával veszik fel az előadásokat, amelyek csütörtökönként este héttől „élőben” láthatóak, az ezt követő 24 órában pedig felvételről érhetőek el (New Yorkban például kora délután van akkor, amikor nálunk este hét, és az ottani magyarok nyilván dolgoznak), aztán leveszik őket a platformról. Nem lehet előadás közben „beletekerni” a felvételbe, újranézni vagy átugrani egy-egy jelenetet, azaz nem úgy működik a dolog, mint egy feltöltött videónál – ezzel is az élő esemény érzetét igyekeznek kelteni. 
Az ötletgazda nem titkolta, hogy a kezdeményezés mögött befektetők állnak, és amellett, hogy ez egy kultúraközvetítő nemes gesztus, üzleti vállalkozás is: az online előadásokra jegyet kell váltani. Az árak jóval alacsonyabbak a normál színházjegyek árainál, tíz euró körül mozognak, és függnek például a jogdíjaktól is. Ennyiért viszont az egész család megnézheti az adott előadást, kiváló minőségben. Ha nem tapasztalnak kellő érdeklődést, azaz kevesen váltanak online jegyet az elkövetkező hónapokban, a meglehetősen költséges projekt befuccsol, mint minden üzleti vállalkozás, amely iránt nincs kereslet. Ha azonban megszeretik a nézők ezt a fajta színházat, akár gyakrabban is streamelhetnek előadásokat. 

Jegyeket a szinháztv.com-on lehet vásárolni, és aki végignézte az adott előadást, értékelheti is azt. A közeljövőben fórumot is szeretnének indítani a honlapon, és fontos céljuk egy színházszerető közösség kiépítése. Az első online előadás egy monodráma lesz november 12-én, azaz jövő csütörtökön. Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” Bodó Viktor állította színpadra 2016 tavaszán. A történet főszereplőjét, a szemünk láttára realitásérzékét vesztő hivatalnokot Keresztes Tamás játssza. 
Ezt követően november 19-én jelentkezik újra a SzínházTV a New York-i komédiával, amelyet a Centrál Színházból srtreamelnek. Woody Allen egyfelvonásosának főszerepeiben Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter brillírozik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?