Színházi csemegék egy héten át

Pozsony. Nagy művészi igénnyel színpadra állított kamaradarabok, kiváló külföldi és hazai színtársulatok, emlékezetes színészi alakítások – ezt ígéri a 3. Astorka Fesztivál, amely november 12. és 17. között várja a közönséget az Astorka Színházban. A hat nap folyamán öt külföldi és két hazai társulat előadása lesz látható.

Ron Severdia Dickens Karácsonyi énekének különböző karaktereit kelti életreNatalia Severdia felvételeA fesztivált a prágai Divadlo bez zábradlí nyitja. Milan Kundera legendás színpadi műve, a Jakab és az ura főszerepét két neves cseh művész, Jiří Bartoška és Karel Heřmánek alakítja. A darabot több mint egy évtizedig tartotta műsoron az Ústi nad Labem-i Činoherní Klub, ahol 223-as szériát ért meg.

A tengerentúlról, San Franciscóból érkezik a Humbug Theatre: Ron Severdia egymaga kelti életre Charles Dickens Karácsonyi énekének negyven különböző karakterét. Az amerikai színész ezért az előadásáért számos jelentős színházi díjat kapott. A szlovák fővárosban november 13-án mutatkozik be.

Magyarországot – a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete közvetítésével – a budapesti Stúdió K társulata képviseli. Emlékezetes előadásnak ígérkezik és nagy várakozás előzi meg produkciójukat, a Czajlik József rendezte Orrocskákat, amely a fiatal kortárs író, Kőrösi Zoltán regényének motívumai alapján született. „A görbe tükör, ami a tépelődő önkeresés tüneteivel küszködő »érzékszervi megfigyelő«, Bárány Ádám hangulatát követve veri vissza a fővárosi hétköznapok mozzanatait, abszurdba hajló jelenetekben bontja ki a történetet. Szerelem, humor és nihil – édes, szúrós és fanyar illatok kavargó elegye” – szól a darab ismertetője. Maga az író, Körösi Zoltán pedig tömören így jellemezte egy fórumon a Stúdió K-t: „Igazi bátor, totális színház... remek színészek”. Az Orrocskákban november 15-én Nagypál Gábor, Ollé Erik, Homonnai Katalin, Nyakó Júlia, Horváth Zsuzsa, Hannus Zoltán, Szoták Andrea és Lovas Dániel lép színpadra az Astorkában.

A lengyelek szintén állandó résztvevői a nemzetközi színházi seregszemlének. Ezúttal a wroclawi Teatr Ad Spectatores vendégszerepel a szlovák fővárosban, mégpedig egy különleges darabbal: A nagy zabálás címmel kortárs orosz szerzők műveit állították színpadra. Az előadás november 13-án látható.

A házigazda Astorka Színház az osztrák Thomas Bernhard Nyugdíj előtt című darabját mutatja be a fesztiválon. A rangos színházi díjakat begyűjtött előadás igazi jutalomjáték a színészek, Zita Furková, Zuzana Kronerová és Peter Šimun számára.

Szintén a hazai színeket képviseli a lévai Pôtoň Színház: Oszlík Péter, a legfiatalabb szlovákiai színészgeneráció egyik kivételes személyisége a kortárs orosz színdarabíró és színész, Jevgenyij Griskovec Éppen most! című monodrámáját adja elő november 15-én.

Visszatérő, a közönség körében nagy népszerűségnek örvendő szereplője a fesztiválnak a prágai Švandovo divadlo, amely két előadást hoz Pozsonyba: a kortárs európai dráma csoda- és fenegyerekének tartott Martin McDonagh darabját, a krimielemeket is ötvöző Koponya Connemarában című fekete komédiát, valamint legfrissebb produkciójukat, Machiavelli Mandragóráját.

A fesztivált kísérőrendezvények is színesítik: a szakmai megbeszéléseken kívül koncertek, kiállítások és színházfotós workshop is szerepel a programban. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?