Szex és Lucia

Lucia (a Penelope Cruz egzotikus szépségét és Audrey Tautou báját egyesítő újonc Paz Vega magával ragadó alakításában) pincérnő egy forgalmas madridi kávézóban.

# Lucia (a Penelope Cruz egzotikus szépségét és Audrey Tautou báját egyesítő újonc Paz Vega magával ragadó alakításában) pincérnő egy forgalmas madridi kávézóban. Mikor a szemközti kocsmában meglátja rajongásának tárgyát, a fiatal regényírót, Lorenzót (Tristán Ulloa), bátorságot gyűjtve meghívja asztalához, és feltárja érzéseit. A szenvedélyes, átbulizott éjszakából hosszan tartó, vitáktól és félreértésektől sem mentes kapcsolat szövődik.

Nem mernék olyan találgatásokba belemenni, mennyiben a Mindent anyámról meglepetésszerű sikerének tudható be, de számadatokkal alátámasztható tény: a spanyol filmek egyre jelentősebb részét teszik ki a térségbeli filmkínálatnak. Térhódításuk az elmúlt egy év során oly mértékűre duzzadt, hogy lassan felvehetik a versenyt gall társaikkal – igaz, a Goya díjak terén elég bőkezűen mért Más világot leszámítva, egyelőre csak az Art mozihálózat szintjén. Pedig a szóban forgó művek az esetek jelentős részében éppoly nézőbarátok, mint az egyelőre jóval populárisabbnak számító amerikai társaik.

Fájó, de a Szex és Lucia sem fogja különösebben megrengetni a hazai box office-t: történetének vázlatos ismerete alapján könnyen abba a hibába eshetünk, hogy kismilliószor látott románcnak tituláljuk, holott a hazai közönség számára sem ismeretlen Julio Medem (Földön egy angyal, Az északi sarkkör szerelmesei) munkájában szerencsére jóval több rejlik ennél. A különféle műfajok határmezsgyéjén pengeélen táncoló alkotás hemzseg az almodovari abszurd, szatirikus, egyúttal váratlan de véresen komoly fordulatoktól, melyek a kelleténél kicsit hosszabbra nyújtott játékidő egésze alatt lekötik a néző figyelmét. Erőteljes, roppantmód átgondolt rendezését gyönyörű operatőri munkával és pár szürreálisba hajló megoldással fűszerezi, melyeket Alberto Iglesias zenei aláfestésével megtámogatva a vetítőtermet elhagyva sem felejtünk el egyhamar. (mn)

Szex és Lucia, (Lucía y el sexo, Sex and Lucia), színes, francia–spanyol film, 128 p., R.: Julio Medem, Sz.: Paz Vega, Tristán Ulloa, Daniel Freire, Elena Anaya, Najwa Nimri

Pozsony, Palace Au Park

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?