Szép pelevini jövő

Nem éppen pehelykönnyű olvasmány Viktor Pelevin S.N.U.F.F. című regénye. Olykor elborzasztó ez a 650 oldalnyi tömény fikció. A történet egy lehetséges jövőben, valahol a szomszédos országok helyén alakult Urkajnai Urkaganátusban és a felette lebegő Bizánciumban játszódik.

Nem éppen pehelykönnyű olvasmány Viktor Pelevin S.N.U.F.F. című regénye. Olykor elborzasztó ez a 650 oldalnyi tömény fikció. A történet egy lehetséges jövőben, valahol a szomszédos országok helyén alakult Urkajnai Urkaganátusban és a felette lebegő Bizánciumban játszódik. Alaptémája a média személyiségromboló hatása, a hazugsággal operáló politika, a pénz és a hatalom szövevényes kapcsolata, a szerelem és a halál, a szexrabszolgaként tartott gép és az ember viszonyrendszere. Ezekről egy operatőr-pilóta, Damilola mesél. Ő az elit tagja, szexuális orientációját tekintve pedig „puparaszta”: szúrája, vagyis robotnője van. Kája azonban („guminő” létére) szerelmes lesz az alacsonyabb kasztbeli Grimbe… A poént nem szabad lelőni, el kell olvasni ezt a helyenként kissé dagályos, olykor önismétlő, már-már túlírtnak mondható, mégis elképesztően erős, hatásos könyvet, amelyet M. Nagy Miklós rendkívüli nyelvi leleménynyel fordított magyarra.

Pelevin a mai orosz irodalom fenegyereke, magával ragadó stílussal viszi, repteti, gyalogoltatja olvasóját ebben a regényben. A cyberpunk stílusjegyeket kiválóan alkalmazó mű gunyoros szatíraként, a társadalom elé tartott, erősen torzító tükörként is értelmezhető, amelyben kontúrosan olvasható a jelen és a közelmúlt is. Egy megosztott világban jár az olvasó, ahol a gazdagok és a nincstelenek – a bizánciumiak és az orkok – évszázadok óta tartó ellentéte éppen a 221. háborúban csúcsosodik ki. Ebben a világban a pénz, vagyis a manitu mellett a média által sugárzott sznaffok, a híradót, a filmet és a valóságshow-t egyaránt idéző bejátszások befolyásolják a legjobban a mindennapi életet. Pelevin pontosan ismeri a fogyasztói társadalom huncutságait, a mindenholi és mindenkori hatalom piszkos üzelmeit, az értékek deformálódása miatt kialakult csalódások ok-okozati összefüggéseit a kisember fejében. Mintha ez a S.N.U.F.F.-féle világ már jelen is lenne, már működtetné is a hátérben a mindennapjainkat. Pelevin a sci-fi felé is kacsint, filozófiai kérdéseket boncolgat, alaptéziseken gyötrődik. Mi hát az ember? S mi a gép? Az érzés csak kémiai folyamat lenne az embernél, a gépeknél pedig beprogramozott lehetőségekből kiválasztott optimális válasz, oda- és visszahatással?

Ezt a könyvet el kell olvasni. Csak aztán bírja letenni az olvasó! Meg ne álmodjon tőle vadakat! Ha lehetne száz pontot adni…

Viktor Pelevin: S.N.U.F.F. Fordította: M. Nagy Miklós. Európa Kiadó, Budapest 2013.

Értékelés: llllllllll

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?