Szép magyar beszéd

Kassa. Tegnap zárult a Szép magyar beszéd verseny országos döntője, melyen 15 alapiskolás és 19 középiskolás diák vett részt az ország különböző iskoláiból. A rendezvénynek idén is a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola adott otthont.

Kassa. Tegnap zárult a Szép magyar beszéd verseny országos döntője, melyen 15 alapiskolás és 19 középiskolás diák vett részt az ország különböző iskoláiból. A rendezvénynek idén is a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola adott otthont.

A középiskolás versenykategóriák zsűrielnöki tisztét Vörös Ottó, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsésztudományi Karának vendégtanára látta el. Szavai szerint már tavaly is kialakult egy egységesen jó színvonal, mely az idei versenyre is jellemző volt. Örvendetes tendencia, hogy a tanulók által választott versenyszövegek között sok új szerző is felbukkant, és Kosztolányi nyelvművelő szövegeiből már kevesebbet kellett a zsűrinek végighallgatnia. Domináltak azonban az anyanyelv szépségéről szóló írások, holott más témájú esszéjellegű szövegek is „kihangosíthatók” ezen a versenyen. A diákok egységesen jó szintű felkészültsége pedig arra engedett következtetni, hogy a szép magyar beszéd „tantárggyá növi ki magát az iskolákban, bár csak egy szűk diákréteget érint”. A versenyzők alapos felkészültségéért mindenesetre elismerés és köszönet illeti tanáraikat, ám ezt könyvjutalmak révén csak a helyezettek felkészítői érezhették meg.

Az alapiskolás kategória zsűrielnöke, Vörös Ferenc, a nyitrai Konstantin Egyetem vendégtanára meglepetten vette tudomásul, hogy a versenyző fiatalok között egyetlen fiú sincs. A teljesítmények színvonalával elégedett volt, csupán azt nehezményezte, hogy a szabadon választott szövegek némelyike túlságosan lírai volt, és a verseny követelményeihez képest a tanulók ezt negatívan oldották meg. A fogalmazási feladatokban a leggyakrabban választott téma a könyvismertetés volt, melynek keretében többen a Harry Potter valamelyik része által kiváltott élményeiket osztották meg a hallgatósággal.

Az alapiskolások közül a pálmát Horváth Viktória (Komárom) vitte el, a második, illetve harmadik helyezést Garay Annamária dunaszerdahelyi és Bartal Edina szőgyéni tanuló kapta. Különdíjban részesült a kassai Szűcs Éva, a „legszebben beszélő versenyző”. A négyéves középiskolák versenyében a dunaszerdahelyi Kiss Helga előzte meg a nagymegyeri Gerhardt Bernadettet és a pozsonyi Kozmér Mónikát, a szakmunkásképzős négy versenyző közül pedig helyezett lett Holocsy Viktor, Púchovský Krisztián és Révay Éva.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?