Szakmailag sikeres évad

Komárom. Szakmai szempontból sikeres évadot zár a Komáromi Jókai Színház – mondta a keddi évadzáró társulati ülésen Tóth Tibor igazgató.

Komárom. Szakmai szempontból sikeres évadot zár a Komáromi Jókai Színház – mondta a keddi évadzáró társulati ülésen Tóth Tibor igazgató. Bizonyítják ezt a szakmai referenciák is: Kisvárdán, a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján a Macskabaj című produkció nyerte el az egyik fődíjat, az Őszi álommal Turócszentmártonban vendégszerepelt a társulat, a Karamazov testvérek című előadás pedig meghívást kapott az őszi Divadelná Nitra elnevezésű fesztiválra.

A színház anyagi helyzetével kapcsolatban nem tudott ilyen pozitívumokról beszámolni az igazgató: „Fenntartónk, a Nyitra Megyei Önkormányzat szelíd megszorítás alá vette intézményünket, ami a béralapban és a tőkejellegű kiadásokra szánt támogatások összegében is megmutatkozik.” ĺgy a társulat kénytelen megválni Dobis Márta jelmeztervezőtől és Molnár Gábor rendezőasszisztenstől, Ropog Józsefet pedig nyugdíjazzák. Nem kizárt az sem, hogy e népszerűtlen intézkedések folytatódnak, és további nyugdíjaztatásokra, funkció-összevonásokra is szükség lesz.

Tóth Tibor szólt a következő, 55. jubileumi évadról is. Megjegyezte: a konzervatívnak mondott nézői igényeket ezentúl is ugyanúgy szeretnék kielégíteni, mint a művészszínházi beállítottságú nézők elvárásait. „Egy Dosztojevszkij-darab sehol a világon nem vonz annyi látogatót, mint például a Chicago, ezt el kell fogadni. Sikerdarabokat is kell játszani ahhoz, hogy műsorra tűzhessük a szűkebb közönségrétegnek szóló előadásokat” – tette hozzá. Ezt a filozófiát látszik alátámasztani a jövő évad műsorterve. A nyári szabadtéri bemutató után ősszel a kőszínházban is műsorra tűzik Gárdonyi Géza A bor című zenés népi játékát. A gyerekeket a Hófehérke és a törpék című nagyszabású meseoperettel lepik meg. Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját november végén, Shakespeare Viharját pedig februárban mutatják be. Az ünnepi évad méltó színfoltja lesz a színész-öregotthonban játszódó Forgószínpad, amelyben nyolc érett korú színművésznő jut kiváló szerephez. Áprilisra tervezik a Csárdáskirálynő premierjét, a kolozsvári Keresztes Attila rendezésében, aki – Tóth Tibor szavai szerint – nem egy cukormázas operettet visz színre, hanem a mai viszonyokat, életérzéseket is beleszövi. Nem maradnak el a stúdiószínházi előadások sem. Az ünnepi évadra való tekintettel több vendégelőadást is terveznek: láthatjuk majd Komáromban a Pozsonyi Nemzeti Színház, a Budapesti Nemzeti Színház, a kassai Thália, a Veszprémi Színház, a Bárka Színház, a nyitrai Bagar Színház, valamint a nyitrai bábszínház egy-egy produkcióját. A Jókai Színház a budapesti Tháliába kapott meghívást, ahol októberben a Macskabajjal és a Karamazov testvérekkel vendégszerepelnek.

A társulati ülésen köszöntötték a 60 éves Pőthe Istvánt színművészt, és kiosztották az ifjú tehetségeknek járó Ferenczy Anna-díjat: a kollégák szavazatai alapján az idei díjazott Manases István lett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?