S.W.A.T. – Különleges kommandó

Se szeri, se száma azoknak az Egyesült Államokban futószalagon gyártott moziknak, amelyek egy különlegesen kiképzett, rendhagyó helyzetekben bevethető katonai, rendőrségi csoport életébe engednek bepillantást.

Se szeri, se száma azoknak az Egyesült Államokban futószalagon gyártott moziknak, amelyek egy különlegesen kiképzett, rendhagyó helyzetekben bevethető katonai, rendőrségi csoport életébe engednek bepillantást. A speciális terrorista elhárítók (Elit kommandó), a vietnámi háborúban elhunyt katonák feltámasztásával kialakított szuper harci egység (Tökéletes katona), és az önfeláldozó mentőalakulat (A nap könynyei) kalandjai után, most Amerika legkeményebb és leghatékonyabb városi hadviselést végző rendőri szervének, a S.W.A.T. szürkének éppen nem mondható mindennapjait követhetjük nyomon az egység nevével azonos címet viselő akciófilmben.

Jim Street (Colin Farrell) az egyik legkiválóbb S.W.A.T. katona, társával, Gamblerrel egyetemben. Ám akciójuk során rossz döntést hozva veszélyeztetik az egyik túsz életét. Ennek következményeként repülnek az egységtől, Street fegyverraktáros lesz, míg a magát elárulva érző Gambler végleg távozik a kötelékből. A rendőrség a rohamos léptekben növekvő bűnözés megfékezésének érdekében, megbízza a veterán Dan „Hondo” Harrelsont (Samuel L. Jackson), hogy verbuváljon egy ütőképes csapatot, ami képes lesz a kényes helyzetekben azonnali hatálylyal és kőkeményen fellépni. Természetesen a mi Jimünk is a banda tagja lesz, ahol például Chris (Michelle Rodriguez), a S.W.A.T. történetének első női tagja oldalán küzdhet a rosszfiúk ellen. A legújabb ügyük pedig nem más, mint egy francia maffiavezér (Oliver Martinez) börtönbe való átszállítása, aki nem mellesleg 100 millió dollárt ajánlott fel leendő kiszabadítójának. Ekkora összegnek pedig csak kevesen képesek ellenállni, így hőseinknek a legkülönfélébb ellenfelekkel kell megküzdeniük, hogy teljesítsék feladatukat. De ki is lehetne veszélyesebb annál, mint aki valaha a S.W.A.T.-nél szolgált, így betéve ismeri az egység összes trükkjét és módszerét?

Az alapötlet egyáltalán nem rossz, de sajnos David Ayer és David McKenna forgatókönyvírónak nem sikerült belőle ütőképes szkriptet varázsolnia. Ami elsősorban érdekes lenne az az, hogy ezek a különleges harcosok, akik nap mint nap kockáztatják életüket, hogyan képesek emberi kapcsolataikat, magánéletüket, életmódjukat összeegyeztetni választott hivatásukkal. Nagy hiba, hogy ezekről csak jelzés szintjén esik szó a filmben (Chris lányának szülinapi zsúrja, Jimet otthagyja a barátnője), mint ahogyan arról is, hogy milyen súlyos döntéseket kell meghozniuk ezeknek a katonáknak, akár másodpercek tört része alatt. És hogy milyen roppant felelősség nyomja vállukat, amint a lehetséges megoldások közül választanak, tudván, hogyha rossz lóra tesznek, az akár százak életébe is kerülhet. Az ehhez hasonló kérdések boncolgatása helyett inkább a mozgalmasságot helyezték előtérbe az alkotók, így a végeredmény egy újabb „tucatakciófilm” az álomgyárból. Noha a rendezés néhol kifejezetten ügyesnek mondható, például a folyamatosan bevágott híradószerű kézikamerás képsorok, illetve eredeti felvételek esetében, a harmatgyenge sablonfelépítés jócskán levon a film élvezeti értékéből. Rövid expozé után következik a csapat öszszeszedésének fázisa, majd a kiképzést bemutató szekvencia, ezután egy könnyen megoldható bemelegítő incidens, végül pedig a nagy ügy, ami a végső összecsapásban csúcsosodik ki.

Összességében nézhető mozi a S.W.A.T., profi látvánnyal és dinamikus vágásokkal, de jobban teszszük, ha inkább valamelyik kedvezményes jegyárú napon tekintjük meg, az utólagos bosszankodás elkerülése végett. (mozinet)

S.W.A.T. – Különleges kommandó (S.W.A.T.), színes, amerikai film 2003, 117 perc, Rendezte: Clark Johnson, Szereplők: Colin Farrell, LL Cool J, Michelle Rodriguez, Samuel L. Jackson, Brian Van Holt, Jeremy Renner, Josh Charles, Olivier Martinez

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?