Somogyi György kiállítása

Kassa. A Kelet-szlovákiai Múzeum és a Patak Képzőművészeti Egyesület szervezésében Somogyi György magyarországi festőművész Jubileum című kiállítása nyílik meg csütörtökön a Fazekas utcai Bástya Galériában.

Kassa. A Kelet-szlovákiai Múzeum és a Patak Képzőművészeti Egyesület szervezésében Somogyi György magyarországi festőművész Jubileum című kiállítása nyílik meg csütörtökön a Fazekas utcai Bástya Galériában.

Az Olaszországot is megjárt Somogyi György (1946) művészetének kiindulópontja a közvetlen természeti és építészeti környezet. Művészetében sajátos módon ötvöződnek az értékcentrikus alföldi festészet, az európai iskolás hagyományok és a francia lírai absztrakt és informel festészet, például Jean Bazaine, Roger Bissiére és Alfred Manessier tapasztalatai és vívmányai.

Somogyi György egy kis Csepel-szigeti településen, Szigetszentmiklóson dolgozik már évtizedek óta, eleven kapcsolatokat ápolva a kortárs magyar képzőművészettel, de attól kellő távolságot is tartva. A hetvenes évek közepén fellépő festő alkotásaival elsősorban a 20. századi modern magyar művészet egyik legfontosabb körének alkotóival, a progresszív szentendrei művészekkel dolgozik és jelentkezik együtt, de csupán a szellemiség síkján vállal velük közösséget. Önállóan kimunkált festői eszközökkel szuverén világot épít, művészetében sem a stílus, sem a forma, sem a kifejezés síkján nem fedezhetők fel Szentendréhez kapcsolódó párhuzamosságok vagy azonosságok. Mint oly sok kortársa, Somogyi György is a valóságidézéstől indult. 1975-ig impresszionista szellemű figuratív képeket festett, hogy aztán Paul Klee-t választva vezérlő csillagául az absztrakció birodalmában alkossa meg kompozícióit.

A művész hitvallása szerint „a művészetnek nem látható dolgokat kell visszaadni, inkább láthatóvá kell tenni”. A láthatóvá tétel valóra váltásának hátterében természetesen a valóság, és legelsősorban a természet áll: a sziget-világ, a vízpartok környékének a természeti erők által alakított organizmusai és struktúrái. A természeti jelenség, a látvány, a valóságrészlet csupán festői kiindulópont, amely az absztrakció folyamatában a festői képteremtés eszközévé alakul, egy új festői valóság csaknem láthatatlan, sejtésszerű építőelemévé.

Műveiből egy végtelenül egységes képvilág – egy festőileg jól kimunkált sors – tűnik elénk. Ám azt is tapasztalhatjuk, hogy az absztrakttá válás (akár lírát, akár drámát jelenítsen meg az ecset) még Somogyinál is igen nagy küzdelmek árán valósult meg.

A kiállítás megnyitója március 15-én, 16 órakor lesz a Bástya Galériában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?