Sir Andrew Lloyd Webber 75 éves

ee

Korunk egyik legsikeresebb és legismertebb musicalszerzője, aki eddigi munkássága alatt 16 musicalt és számos filmzenét írt. Sir Andrew Lloyd Webber ma ünnepli 75. születésnapját.

A pályaválasztás vélhetően nem volt kérdéses számára: apja zeneiskolai igazgató, templomi orgonista és zeneszerző, anyja zongoratanárnő volt. Háromévesen már hegedült, ötévesen zongorázott, később megtanult trombitálni is, kilencévesen már zongoradarabot komponált. 1968-ban, mindössze 20 évesen készítette el Tim Rice szövegíróval a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című, bibliai tárgyú musicalt, három évvel később pedig a világhírt hozó Jézus Krisztus Szupersztárt. Érdekesség, hogy a Jézus utolsó napjait bemutató rockopera (anyagiak híján) előbb lemez formájában jelent meg, csak ennek elsöprő sikere után mutatták be színpadon.

A páros következő nagy dobása a Perón argentin diktátor feleségének életét feldolgozó Evita volt 1978-ban. A londoni produkció elnyerte a legjobb musicalnek járó Laurence Olivier-díjat, a Broadway-változat pedig hét Tony-díjat kapott. Webber 1981-ben még ezt is felül tudta múlni a T. S. Eliot költeményein alapuló Macskákkal, amely a West Enden 27 évig volt műsoron.

Aztán 1986-ban jött minden idők legsikeresebb darabja, Az Operaház fantomja, amely hatmilliárd dollárt jövedelmezett, és pont a Macskákat kiütve a leghosszabb ideig futó musical lett a New York-i Broadwayn, ahol a mai napig műsoron van. Több mint húsz országban állítottak színre, a szerző szigorú felügyelete mellett.

Webbert 1992-ben lovaggá ütötte II. Erzsébet, 1997-ben főnemesi rangot kapott. Több dala feldolgozásban szerepelt a slágerlistákon, még Elvis Presley is elénekelte egyik szerzeményét utolsó lemezén. 2012-ben Gary Barlow-val (Take That) közösen írták meg a Sing című kompozíciót II. Erzsébet királynő gyémántjubileuma – trónra lépésének 60. évfordulója – alkalmából.

Az új évezredben írt darabjai már vegyes fogadtatásban részesültek, meg sem közelítik korábbi sikereit. Legutóbbi műve, a Hamupipőke premierjét a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották, végül 2021-ben mutatták be és egy évig futott, amerikai premierje pedig egybeesik Lloyd Webber 75. születésnapjával. Még mindig aktív, például III. Károly király május 6-i koronázására ő írta a koronázási himnuszt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?